Zdravlje

Zdravlje

Šmrklji mijenjaju boju ovisno o uzroku i tipu bolesti! Crveni, smeđi i crni znak su za uzbunu

Shutterstock

Sluz koja se nakuplja u nosu i grlu štiti vaše tijelo od virusa i bakterija, napominju liječnici. Njezina gusta i ljepljiva tekstura hvata štetne supstance iz okoliša, a vi ih kašljanjem i ispuhivanjem nosa izbacujete iz organizma. Također, ova sluz sadrži proteine i antitijela koji se bore protiv uzročnika bolesti.

Sluz se proizvodi u organizmu i onda kada ste posve zdravi jer ova ljepljiva tekućina štiti vaše tijelo od isušivanja. Nalazi se u ustima, nosu i sinusima. Također, oblaže i štiti tkiva u organizmu.

„U samo jednom danu naše tijelo proizvede približno litru i pol sluzi, a veliki dio progutamo da toga nismo ni svjesni“, objašnjavaju liječnici.

Sluz s kojom svakodnevno živimo i ne prouzročuje nam nikakve poteškoće, postaje problem u trenutku kad se razbolimo.

Obilna sekrecija sluzi u grlu

Dolazi u raznim bojama

Kada smo zdravi naša sluz je rijetka i prozirna. U trenutku kad se razbolimo, ovisno o uzročnicima i tipu bolesti, ona mijenja boju.

Bronhitis – smirite kašalj uz pomoć ovih savjeta

Bijela sluz. Čini vam se da vas hvata prehlada jer je sadržaj koji ispuhujete iz nosa postao gušći i poprimio je bijelu boju? To bi mogao biti znak da vaše tijelo proizvodi više bijeli krvnih zrnaca jer se na taj način bori protiv infekcije koja je napala vaše tijelo.

Zelena ili žuta sluz. Ukoliko iz nosa ispuhujete sluz u jednoj od ovih boja vaše se tijelo vjerojatno bori s infekcijom poput prehlade ili gripe.

Zelena nijansa dolazi od proteina koji se oslobađaju u stanicama koje je zahvatila upala. Radi se o otrovnoj supstanci koja ubija uzročnike bolesti koji se pokušavaju naseliti u vašem organizmu.

Crvena ili ružičasta sluz. Ukoliko ste bolesni i muči vas težak oblik kašlja, vrlo vjerojatno ćete primijetiti da se u vašoj sluzi pojavljuju tragovi krvi. Razlog tome leži u puknuću krvne žile u nosu ili grlu. U nekim slučajevima može biti i simptom raka. Liječnik će napraviti potrebne pretrage da bi ustanovio odakle krv u vašoj sluzi.

Smeđa ili crna sluz. Kada iskašljavate ili iz nosa ispuhujete sluz u tamnim nijansama radi se o infekciji.

Ovakva sluz česta je kod pušača, a može ukazivati na kroničnu bolest pluća. Boja dolazi od nakupljene krvi i upalnog procesa u plućima.

Bijela, zelena i žuta sluz spontano će se povući kada se riješite uzročnika bolesti, ali ukoliko imate upalu grla, visoku temperaturu ili vas trese groznica, obratite se svome liječniku. Također, vaš liječnik trebao bi znati ako je vaša sluz promijenila boju ili je postala gusta i žitka.

Upala sinusa: zašto nastaje, simptomi i najbolji načini liječenja

Kako si pomoći

Dok se vaše tijelo bori s infekcijom, ispiranje fiziološkom tekućinom ili slanom vodom pomoći će vam u borbi s viškom sluzi koji vam ometa disanje.

Ukoliko odlučite sami kod kuće pripremiti slanu otopinu za ispiranje nosa, ni u kom slučaju nemojte koristiti vodu direktno iz slavine. Može sadržavati bakterije koje će se nastaniti u vašem organizmu i dodatno zakomplicirati stanje. Koristite samo sterilnu ili destiliranu vodu. Možete prokuhati vodu kod kuće, ali je ohladite prije upotrebe.

Sinusi: pet najčešćih pitanja koja vas muče

Tuširanje vrućom vodom dobra je odluka jer će para od tuša razrijediti sluz. Također, ne zaboraviti piti puno tekućine – pomoći će u otpuštanju sluzi iz sinusa. Ne možete li bez kapi za nos koje se kupuju bez recepta, dobro je znati da one oslobađaju dišne putove, ali ne utječu na proizvodnju sluzi na način da je smanjuju.

Imate li vrtićko ili školsko dijete redovito mu čistite nos fiziološkom tekućinom i pumpicom za vađenje sluzi, ukoliko nije naučilo dovoljno snažno ispuhati nos.

Ako vam se čini da dijete zbog visoke temperature izgleda umorno i bezvoljno, odmah posjetite liječnika.

U međuvremenu nemojte misliti da je stanje uredno onda kad u nosu uopće nema sluzi. Štoviše, vjerujte da se ove korisne tekućine ne želite u potpunosti riješiti jer je zapravo vrlo korisna vašem organizmu.

Problemi sa začepljenim nosom

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo