Softverski program za lakše otkrivanje raka dojke - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Softverski program za lakše otkrivanje raka dojke

Stručnjaci Sveučilišta u Calgaryju razvili su softverski program koji može otkriti rane simptome raka dojke mjesecima prije nego što se tumor oblikuje.

U suradnji s inženjerima Sveučilišta Schulich i radiologom Leom Desautelsom, analizirali su podatke 106 mamograma žena koje su proglašene zdravima, ali se kasnije ispostavilo da imaju rak dojke.

Kada su ponovno pregledali mamograme, koristeći novi računalni program, istraživači su ustanovili sumnjiva područja koja su prvi put previđena i to prosječno 15 mjeseci prije nego što su se javile kvržice ili drugi znakovi raka dojke.

“Postoji rak, ali još nema tumora. Nema mase ili kvržice”, ukratko je objasnio Raj Rangayyan, voditelj studije.

“Možemo se prebaciti na neku drugu metodu probira, poput magnetne rezonance, no problem je što su takve metode vrlo skupne – ili možemo poboljšati kvalitetu mamograma putem naprednijih tehnika probira. Ili pak možemo imati računala koja čitaju mamograme bolje nego što to može ljudsko oko”, objasnio je Steven Narod, profesor Ženskog istraživačkog instituta Sveučilišta u Torontu, koji je pohvalio ovo otkriće. Tvrdi kako su mamogrami skloni greškama, tj. njih je potrebno iščitati s velikom točnošću, što nije uvijek moguće.

Znanstvenici vjeruju kako će povećavanje učinkovitosti mamografije znatno pridonijeti izgledima za uspješnije liječenje raka dojke, posebno u situaciji kada naprednije metode poput pregleda uređajem za magnetsku rezonanciju nisu dostupne velikom broju žena.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo