Zdravlje

Zdravlje

Šokantni podaci: Broj osoba koji žive s posljedicama moždanog mogao bi porasti za 26% u sljedećoj generaciji

Foto: Shutterstock

Na Europski dan svjesnosti o moždanom udaru (11. svibnja 2021.) pokrenuta je pan-europska akcija za potpisivanje i provođenje Deklaracije o Europskom akcijskom planu zamoždanom udaru kako bi se riješio jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta u Europi.

Europska organizacija za moždani udar (eng. European Stroke Organisation -ESO) i Europski savez za moždani udar (eng. Stroke Alliance for Europe -SAFE) pozivaju ministarstva zdravstva diljem Europe da potpišu Deklaraciju o Europskom akcijskom plana za moždani udar. Procjenjuje se da više od milijun osoba u Europi ima moždani udar, a 460.000 umire od posljedica moždanog udara svake godine, a gotovo 10 milijuna osoba živi s posljedicama moždanog udara.

Procjenjuje se da će broj osoba koji žive s posljedicama moždanog udara porasti za 26% u sljedećoj generaciji. Moždani udar uzrokuje velike zdravstvene troškove za proračune i društva. Troškovi povezani s moždanim udarom u Europi nedavno su procijenjeni na čak 60 milijardi eura, a predviđa se da će se do 2040. povećati na 86 milijardi eura, što je povećanje od 44 %. Arlene Wilkie, glavna direktorica SAFE-a kaže: “Moždani udar vodeći je uzrok invaliditeta odraslih osoba u Europi i utječe na sve aspekte života –ekonomsko, socijalno, medicinsko, tjelesno i mentalno zdravlje. U aktualno vrijeme COVID-19 pandemije potrebno je još veću pažnju posvetiti skrbi za bolesnike s moždanim udarom kako bi im se osiguralo adekvatno zbrinjavanje i spriječilo pogoršanje krize zdravstvenog sustava. Utjecaj moždanog udara može se smanjiti odgovarajućim ulaganjem i organizacijom prevencije, liječenja,potpore i njege.

Rak debelog crijeva najviše prijeti starijima od 50 godina: Važno je reagirati na 6 simptoma

Kako bi koordinirali napore za smanjenje tereta moždanog udara širom Europe, ESO i SAFE pokrenuli su 2018. godine Europski akcijski plan za moždani udar, nastao zajedničkim radomstručnjakai osobas moždanim udarom iz cijele Europe. Prof. Martin Dichgans, predsjednik ESO-a, dodaje: “Potreban nam je jedinstven pristup liječenju i zbrinjavanju moždanog udara kako bismo riješili nejednakosti u skrbi za moždani udar širom europskih zemalja, koje su pogoršane pandemijom koronavirusa. Europski akcijski plan za moždani udar pomoći će nam da to postignemo.”

Cilj Europskog akcijskog plana za moždani udar je poboljšati cijeli put skrbi, od prevencije i ranog liječenja moždanog udara, do potpore i njege nakon moždanog udara. Provedbom Europskog akcijskog plana za moždani udar poboljšat će se ishodi za pacijente i njegovatelje što će povoljno utjecati i na troškove liječenja moždanog udara u svim zemljama Europe. U Hrvatskoj, provedbom Europskog akcijskog plana za moždani udar također će se pomoći u smanjenju opterećenja drugih nezaraznih bolesti.

Na primjer, provedba odgovarajućih strategija prevencije moždanog udara,smanjit će učestalost demencije, bolesti srca, šećerne bolesti i pretilosti, što će imati značajan utjecaj na dobrobit, očekivani životni vijek i troškove zdravstvene zaštite.

ESO i SAFE nedavno su pokrenuli provedbu Europskog akcijskog plana za moždani udar, u koju su uključene sve 53 zemlje europske regije. Provedbeni plan prilagodit će se svakoj zemlji kako bi se osigurala njegova učinkovitost, pomoći će u uspostavi nacionalnih planova za moždani udar i pružiti alate za poboljšanje prevencije i liječenja kao i podršku i njegu osobama s moždanim udarom. Pružiti će i mogućnost edukacije na stručnim platformama kao i sve upute o osnovnim elementima skrbi utemeljenena dokazima. Prikupljati će se i sažeti godišnji nacionaln ipodacio 12 ključnih pokazatelja uspješnosti navedenih u Deklaraciji kako bi se omogućilo određivanje kvalitete provedenih mjera, tijekom vremena i unutar zemalja. Time će se svakoj zemlji pružiti znanje i podaci koji su joj potrebni za nastavak poboljšanja provedbe nacionalnog plana.

Intervju s nutricionistom Bojanom Stojnićem: Kako izgleda prehrana za 21. stoljeće i može li si je svatko priuštiti?

ESO i SAFE pozivaju Republiku Hrvatsku da potpisivanjem Deklaracije pokaže svoju potporu Europskom akcijskom planu za moždani udar.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstuck

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo