Zdravlje

Zdravlje

Spriječite nastanak i širenje zaraznih bolesti na poplavljenim područjima

Tragedija u obliku poplave koja je zadesila Hrvatsku i okolne zemlje, nije nanijela samo emotivnu i financijsku štetu. Na poplavljenim područjima postoje mogućnosti nastanka i širenja zaraznih bolesti među stanovništvom, stoga je potrebno obratiti posebnu pažnju na osobnu higijenu i ispravnost hrane.

Kako bi javnost bila informirana o nadolazećim opasnostima koje nastaju nakon poplave, iz poliklinike Synlab upozoravaju na što treba obratiti posebnu pozornost kako ne biste oboljeli od mogućih infekcija ili zaraza.

Zdravstvena ispravnost vode

Za piće koristite vodu isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu. Radi mogućeg prodora onečišćene vode u eventualno oštećene vodovodne instalacije, vodu je potrebno prije upotrebe za piće, za pripremu hrane, za osobnu higijenu i higijenu životnog prostora – obavezno prokuhati! (Voda je prokuhana kada nakon što proključa vrije još 15 minuta. Poklopljena se ohladi, te se za daljnje konzumiranje čuva u hladnjaku, 2° do 8° C.)

Nikako nemojte piti ili koristiti vodu iz lokalnih (vlastitih) vodoopskrbnih objekata (bunari, pumpe) radi zagađenja prouzročena poplavom, sve dok se voda ne povuče i ne provede dezinfekcija. Ako je voda iz lokalnog vodovoda zamućena – ne smije se koristiti kao voda za piće niti nakon prokuhavanja, jer se prokuhavanjem ne mogu eliminirati kemijska onečišćenja.

Zdravstvena ispravnost hrane

Koristite isključivo hranu koja je bila vodonepropusno zapakirana ili konzervirana te hranu koja je dobro termički obrađena (minimalno 15 minuta kuhanja). Ne konzumirajte hranu koja je bila u kontaktu s poplavljenom vodom (voće, povrće, meso), kao niti hranu koja se otopila u hladnjacima. Voće i povrće s poplavljenih područja ne treba konzumirati, osim iznimno pod uvjetom prethodne termičke obrade.

Kako zaštiti svoje zdravlje?

Uvjeti koji vladaju na poplavljenim područjima zahtijevaju pojačavanje mjera osobne higijene! Evo na što trebate obratiti pozornost:

  • Ruke perite često tekućom vodom i sapunom. Voda neka bude iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhana – u izrazito ugroženim područjima.
  • Osobnu higijenu treba provoditi po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava dostupnih u ljekarnama (dezinfekcijski tekući sapuni, antiseptici u obliku otopine ili spreja).
  • U slučaju pojave smetnji u vidu povišene tjelesne temperature, drhtavice i/ili drugih općih simptoma bolesti uključujući i simptome crijevnih zaraznih bolesti – odmah se obratiti nadležnom liječniku.
  • U slučaju mehaničke ozljede – odmah se javiti liječniku radi zbrinjavanja rane, cijepljenja (protiv tetanusa!) i primjene eventualne terapije.

Osim osobne, obavezna je i higijena prostora u kojem boravite. Prilikom ovih aktivnosti obavezno je korištenje zaštitnih sredstava – gumenih rukavica i gumenih čizama!

  •  Mehaničko čišćenje objekta (mulj, blato, komadi krupnog otpada).
  •  Pranje objekta (voda i detergent).
  •  Dezinfekcija objekta (uz odgovarajuću zaštitnu odjeću treba provesti dezinfekciju uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu).
  • Unutarnje zidove objekta premazati algicidima.
  • Provesti temeljito isušivanje stambenog prostora (objekta).
  • Pranje i dezinfekcija svih predmeta koji su došli u kontakt sa zagađenom vodom što uključuje pranje podova i zidova vrućom vodom.

Postupak s uginulim životinjama – u slučaju nađenih uginulih životinja, takav slučaj treba odmah prijaviti nadležnim komunalnim i veterinarskim službama koje će ih ukloniti na siguran način.

Pridržavajte se ovih savjeta kako biste izbjegli zaraze i bolesti koje mogu uslijediti nakon poplava. O bolestima koje se mogu pojaviti među stanovništvom poplavljenog područja čitajte na našem portalu sljedećeg tjedna.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo