Srce pamti zdrave navike u mladosti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Srce pamti zdrave navike u mladosti

Osobe koje u mladosti paze što jedu, redovito vježbaju, ne puše i umjereno piju alkohol imaju manji rizik od krvožilnih bolesti u 40-ima, zaključili su istraživači.

Kako je ustanovljeno ovom studijom, čak su osobe koje imaju obiteljsku povijest bolesti srca imale niži rizik od kardiovaskularnih bolesti ako su slijedile pravila zdravog života u mladosti. U ovom slučaju genetika zaista ne mora biti u potpunosti određujuća!

“Problem je u tome što rijetko tko može održavati idealne faktore kardiovaskularnog zdravlja s godinama. Mnoge se sredovječne osobe nezdravo hrane, debljaju se i više nisu tjelesno aktivne. Takav stil života, naravno, vodi visokom krvnom tlaku i kolesterolu, šećernoj bolesti i povišenom riziku od bolesti krvožilnog sustava”, objasnio je Kiang Liu, profesor Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilšta Northwestern, ujedno i autor istraživanja.

Njegov je tim analizirao podatke koji su se prikupljali kroz razdoblje od 20 godina, a obuhvaćali su 3000 osoba tada starih između 18 i 30 godina. Koncentrirali su se na krvni tlak, kolesterol, razinu šećera u krvi, indeks tjelesne mase, unos alkohola, pušenje, prehranu i tjelovježbu.

“Ako sljedeća generacije mladih osoba prigrli i održi zdrav stil života, dobit će puno više od srčanog zdravlja. Mnoge su studije sugerirale kako osobe koje imaju nizak kardiovaskularan rizik u srednjoj dobi imaju bolju kvalitetu života, žive duže i imaju manje zdravstvene troškove u starijoj dobi. Mnoge su dobrobiti održavanja niskorizičnog profila”, savjetovao je Liu. Na vama je provesti ove riječi u djelo. Kako početi? Tenisice na noge i na svjež zrak!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo