Štiti li nošenje dvije maske bolje od samo jedne? Odgovor će vas iznenaditi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Štiti li nošenje dvije maske bolje od samo jedne? Odgovor će vas iznenaditi

shutterstock

Većina je ljudi do danas prihvatila mjeru nošenja zaštitne maske radi prevencije širenja koronavirusa, pa ste vjerojatno primijetili i one koji na licu nose dvije maske.

Hoće li vas dvije maske bolje štititi?

Ovisi.

Ako nosite N95 maske ili one prave kirurške, stavljanje dodatnog sloja vjerojatno neće puno učiniti po pitanju zaštite. Te su maske napravljene od jako gustih materijala upravo kako bi spriječile prodiranje virusa kroz njih, pa vjerojatno ne trebaju dodatnu pomoć.

No ako koristite isključivo platnene maske, ona dodatna bi uistinu mogla „zarobiti“ više čestica virusa koji se nalaze u dahu i tako omogućiti još bolju zaštitu za sve koji se nalaze u vašoj blizini.

Trebate li se zabrinuti zbog blago povišene temperature?

Nedavna su istraživanja, provedena baš na ovu temu, ukazala na to da nošenje duple maske djeluje bolje od samo jednog sloja materijala. Znači li to da će dodatna maska nuditi još bolju zaštitu? Na žalost ne postoje o tome konkretni dokazi, ali dok se oni ne pojave, vjerojatno je bolje nositi dvije maske, posebno ako se često nalazite u visokorizičnim situacijama.

Sad kad znate i ovo, zapamtite da dupla maska ne znači da ne morate poštovati druge mjere, poput čestog pranja ruku i distanciranja. Također, bez obzira koliko maski nosili, pobrinite se da prekriva sva važna mjesta jer će bilo kakve „rupe“ samo omogućiti virusu da se širi po zraku.

Bolovi, mjehur, vrućina… Zašto se budite noću i kada obavezno posjetiti liječnika?

I zapamtite da je najbolja maska ona koja se nosi stalno, a ako vam je neudobno nositi dvije maske i stalno ih zbog toga skidate, nosite samo jednu ali pravilno.

OSOBE KOJE NOSE PLATNENU MASKU ZA LICE TREBAJU SE STROGO PRIDRŽAVATI SLJEDEĆIH PRAVILA:

 1. Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.
 2. Nepohodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama HZJZ-a.
 3. Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m.
 4. Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.
 5. Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
 6. Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala.
 7. Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
 8. Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske.
 9. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.
 10. Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.
 11. Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
 12. Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
 13. Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.
 14. Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo