Zdravlje

Zdravlje

Štitnici za koljena i ronilačka odijela uzrokuju alergije

Alergije nam prijete na svakom koraku – od jeftinog nakita, do mobitela, parfema, krema, šminke, naočala i piercinga.

Procjenjuje se kako svaki peti Europljanin pati zbog kontaktne alergije. Najčešći je uzrok kontaktnog dermatitisa nikal, blistavi metal srebrnobijele boje otporan na koroziju, no alergije mogu biti uzrokovane i drugim tvarima. One se vežu za proteine u koži, potpomažu stvaranje novih alergenih tvari i dovode do dermatitisa.

Jeftin nakit – noćna mora za kožu!

Takvi su i izotiocijanati – jaki alergeni koji se prirodno nalaze u povrću, a koriste se u tehničkim proizvodima.

Švedski su stručnjaci Sveučilišta u Gothenburgu proučavali difeniltioureu, tvar koja se koristi za stvaranje gume, uključujući neoprenska odijela za ronioce, podloške za miš, štitnike za koljena i slične proizvode. Iz difenilitiouree se stvaraju izoticijanati kada se ona nanese na kožu.

Broj pacijenata koji se žale na alergiju zbog neoprenske gume ili podloge za miš nije velik, međutim, stručnjaci vjeruju kako su ove alergije teške za potvrditi, što bi mogao biti razlog rijetkog povezivanja ovih dviju stvari.

Istraživači su već pokrenuli studiju u koju su uključili osobe za koje su sumnja da su alergične na neoprensku gumu. One će biti podvrgnute testu u kojem će se koristiti izotiocijanati. Testiranje s aktivnim alergenom povećava izglede za otkrivanje slučajeva alergije na gumu, te samim time se može smanjiti ili ograničiti izloženost alergenu. Jednako tako, cilj je upozoriti javnost na moguće opasnosti i prijetnje zdravlju koje predstavljaju ovakve tvari.

Sljedeći put kada se rolate, idete na rafting ili ronite u hladnim vodama, dobro promatrajte svoju kožu nakon tih aktivnosti i pripazite na znakove dermatitisa.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo