Zdravlje

Zdravlje

Što bi liječnica savjetovala najboljem prijatelju koji ima visoki tlak: Ove 3 stvari izbjegavati!

Arterijska hipertenzija je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost.

Može biti primarna uzrokovana okolišnim i genetskim čimbenicima, te sekundarna kao posljedica drugih bolesti npr nekih tumora, bolesti bubrega, imunoloških bolesti i slično.

Najčešće nema nikakvih simptoma, pa se zato s pravom naziva „tihi ubojica“ ili se pak može prezentirati simptomima koje uobičajeno ne bi povezali sa povišenim krvnim tlakom kao što su  glavobolja,umor, pojačano znojenje, šum u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida i slično.

Ukoliko se adekvatno ne liječi povišeni krvni tlak značajno skraćuje životni vijek, te izaziva mnoštvo drugih komplikacija kao što su infarkt srca, srčano zatajenje, oštećenje bubrega, moždani udar, gubitak vida i sl.

Cilj liječenja je sniziti krvni tlak na razinu na kojoj će se smanjiti rizik za razvoj navedenih komplikacija, te ga je potrebno redovito  provjeravati u onim razmacima kako to preporuči liječnik.

Osjećate nelagodu, bol i pečenje nakon jela? Možda imate dispepsiju, a liječnica savjetuje kako si pomoći

SAVJET PACIJENTIMA:

Promjene u načinu života koje dokazano mogu sniziti visoki krvni tlak, uključuju smanjenje tjelesne težine i promjene u prehrani,  jer suvišna težina opterećuje srce, a u nekim slučajevima smanjenje tjelesne težine može biti i jedini način liječenja.

Izbjegavati:

  1. Isto se odnosi i na smanjeno konzumiranje soli u prehrani u vidu  izbjegavanja namirnica kao što su konzervirani proizvodi, suhomesnati proizvodi, slane grickalice i sl.
  2. Vježbanje poboljšava srčanu kondiciju, pomaže u reguliranju tjelesne težine i utječe na korigiranje povišene razine kolesterola u krvi koja je najčešće usko povezano sa hipertenzijom.
  3. Utjecaj kofeina i nikotina na povišenje krvnog tlaka već je neupitno dokazana činjenica koja je više ili manje poznata, ali se ne respektira u onoj mjeri u kojoj je to potrebno, dok ne nastanu komplikacije.

Ovim navikama jako štetite imunitetu, a sad je potrebno da bude jak!

Kofein dovodi do kratkog, ali dramatičnog porasta krvnog tlaka podjednako kod osoba koje imaju normalan krvni tlak kao  i hipertoničara. Taj skok tlaka može ozbiljno ugroziti i dodatno povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih kompikacija kod hipertoničara. Osim utjecaja na nagli skok tlaka kofein može oslabiti i djelovanje lijekova za snižavanje tlaka što tada predstavlja dodatni rizik.

Pušenje odnosno nikotin je takodjer rizični faktor za kardiovaskularne bolesti jer je nikotin metabolički aktivan, što znači da mijenja razinu hormona u tijelu kao što je adrenalin, endorfin, kortizol, hormon rasta, prolaktin te povisuje kolesterol u krvi što sve utječe na povišenje frekvencije srca, dovodi do stvaranja plakova na krvnim žilama  koje sužuje i ukrućuje, a to onda posljedično dovodi do povišenja krvnog tlaka i ostalih kardiovaskularnih komplikacija.

Arterije postaju uže što dovodi do smanjenja a u krajnjem slučaju  i do potpunog začepljenja  prokrvljenosti organa naročito srca i mozga a rezultat su infarkt srca ili moždani udar.

Važnost slušanja  preporuka liječnika i redovito uzimanje preporučene terapije  smanjuje i uklanja rizik od nastanka komplikacija, te  održava  kvalitetu života  na zadovoljavajućoj razini.

Autor: Autor: Autor: Ivana Prpić Znidarčić, dr. med. spec. OM, Dom zdravlja Samobor

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo