Što će vam se dogoditi ako u krevet idete gladni? Stručnjaci ističu ovih 7 stanja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što će vam se dogoditi ako u krevet idete gladni? Stručnjaci ističu ovih 7 stanja

Tijelo prerađuje proteine i dok spava, no ako odlazite u krevet gladni, to vam neće vam pomoći u mršavljenju.

Odlazak u krevet s osjećajem gladi ne utječe podjednako na sve osobe, no stručnjaci navode kako takvo stanje ne doprinosi ni zdravlju ni težini, prenosi thehealthy.com

1. Manjak sna

Glad je stanje koje će mozak držati u stanju pripravnosti i neće mu dopustiti stanje dubokog sna, tvrdi dijetetičar Wesley Delbridge. Uostalom, glad će umanjiti i trajanje sna jer ćete gladni teže zaspati.

2. Povećanje tjelesne težine

Pad razine šećera u krvi uzrokovat će glad koja će se zatim pokušati utažiti hranom nadohvat ruke, a takva će hrana dovesti do povećanja tjelesne težine. Spavanje s praznim želucem poremetit će i razine šećera u krvi koje će u konačnici utjecati na metabolizam. Stoga se preporuča grickanje kockice tamne čokolade ili šake oraha koji će vas držati sitima do jutra. 

3. Gubitak mišićne mase

U nedostatku nutrijenata čije će proteine tijelo preraditi u mišiće, energija gladnog tijela crpsti će se iz onih dijelova tijela koje nikako ne želite, iz mišića, tvrdi Europsko društvo kardiologa. Navode i kako će dugotrajne faze gladi tijekom sna loše utjecati i na najvažniji mišić, na srce

Jedite kao kardiolog! Liječnik otkriva 6 smjernica kojih se čvrsto drži

4. Manjak energije

Stvaranje energije preradom proteina 24-satni je posao koji se odvija unutar tijela. U nedostatku proteina takav će se proces usporiti pa će buđenje manjkati energijom. Sveučilište u Floridi analiziralo je razinu energije onih koji su prije sna konzumirali 30 grama proteina i oni koji to nisu učinili. Nalazi su pokazali kako su oni koji su konzumirali proteine imali visoke razine energije dok oni koji su spavali gladni nisu. 

5. Mrzovolja

Sveučilište Cambridge potvrdilo je kako glad uzrokuje rast razine hormona koji reguliraju ponašanje te utječe na dijelove mozga koji inače kontroliraju ljutnju. Na taj način glad izravno uzrokuje ljutnju. 

6. Pridržavanje obroka

Odlazak u krevet iako ste gladni ne mora uvijek biti loša stvar, smatraju stručnjaci. Takav će san dovesti do buđenja nakon kojeg ćete pojesti konkretan obrok koji će po mogućnosti biti sastavljen od velikog udjela proteina i vlakana. 

7. Mršavljenje

Večera u kasne sate dovest će do napuhnutosti koja će zatim povećati inzulin i glukozu u krvi. Neaktivno tijelo će stoga te dodatne kalorije prerađivati u masti. Stručnjaci predlažu da između doručka i večere traje post od 12 sati, a njegovu su učinkovitost potvrdili i stručnjaci koji su analizirali težinu miševa koji su “postili” 16 sati, a bili su na visokokaloričnoj prehrani i mastima. Usporedbom njih i onih koji su stavljeni na zdravu prehranu utvrdili su kako su ovi koji poste jednako teški kao i drugi. 

M. V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo