Zdravlje

Zdravlje

Što kada se zarazite, a cijepljeni ste? Evo kakve simptome možete očekivati

Shutterstock

Cjepivo protiv COVID-a djeluje, ali postoje i slučajevi zaraze kod njih.

Karlee Camme je, iako potpuno cijepljena Johnson&Johnson cjepivom, primijetila kako je izgubila miris i okus. Kada se prisjetila događanja, shvatila je da je danima prije pojave ovih simptoma osjetila jak umor, a dodatni su je simptomi uvjerili da se ne radi o običnoj prehladi. Cjepiva su prema riječima stručnjaka jako efikasna u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali niti jedno cjepivo nije 100 posto učinkovito, pojasnila je dr. Lisa Adams, dekanica na sveučilištu Dartmouth.

Znamo da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod cijepljenih pojedinaca, no sad smo u situaciji kada je vrlo malo virusa u opticaju. Isto tako kod tih će osoba oblik bolesti biti blag, dodala je.

Cjepiva postoje kako bi spriječila hospitalizaciju i smrtni ishod

Dr. Rochelle Walensky, direktorica Centra za kontrolu bolesti rekla je kako novi podaci govore da je 99,5 posto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu cijepljenje. Od 157 milijuna osoba koje su cijepljenje samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 posto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina.

Testiranja u pandemiji smanjena za 60 posto, čak 9 od 10 zaraženih ne znaju da imaju ovu “tihu bolest”

Paul Offit, direktor Dječje bolnice u Americi je dodao kako su cjepiva ipak ispunila svoj zadatak. “Cilj je cijepiva da vas zaštiti od bolničkog liječenja i smrtnog ishoda. Ako imate blagu infekciju, to nije ništa strašno“, dodao je.

Simptomi infekcije kod cijepljenih osoba

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma. 

Masha Gessen, novinarka u The New Yorkeru, se također razboljela iako je cijepljenja. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, iritacije oka, umor, gubitak mirisa i okusa, ali su svi nestali unutar tjedan dana. Neki su prijavili i zatvor i glavobolju. Nakon što je primio cjepivo Moderna, nakon dva mjeseca se razbolio i Travis Dagenais iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu, pa iako mu je bilo teško, najviše se pitao što bi se dogodilo da se nije cijepio.

“Moramo razumjeti da je 94 ili 95 posto cjepivo sigurno, a ne 100 posto. Ne radi se o zaštitnom oklopu i nevidljivoj sili. Proći to što sam ja prošao je teško, ali ne mogu zamisliti što bi bilo da se nisam cijepio“, dodao je u intervjuu za Boston 25 News.

Manje opasni za druge

Iako Camme i dalje ima neke od simptoma bolesti, sretna je što nije virus prenijela obitelji. „Moj se partner nije niti cijepio, i nije se razbolio, a spavali smo u istom krevetu. Stvar je u tome da se možeš razboljeti nakon cjepiva ali virus ne moraš prenijeti na bliske osobe i tako izbjeći osjećaj krivnje, za kojeg pretpostavljam da je grozan“, dodala je.

Ljeto donosi i brojne opasnosti za zdravlje – stručnjaci savjetuju kako ih izbjeći

Osobe koje su dobile COVID-19 iako su potpuno cijepljenje često imaju puno manje virusa u organizmu, što znači i da su manje zarazni, tako barem tvrdi studija provedena u Izraelu. Nekoliko studija je tako pojasnilo kako Pfizerovo cjepivo može biti i do 94 posto učinkovito kod prevencije asimptomatske infekcije šot će smanjiti rizik od prijenosa bolesti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo