Zdravlje

Zdravlje

Što morate znati o liječenju korone tabletama kod kuće – lijek bi trebao stići do kraja godine

Shutterstock

Hoćemo li biti te sreće i do kraja godine moći COVID-19 liječiti tabletom i to kod kuće?

Tableta protiv bolesti COVID-19 koju bi mogli koristiti kod kuće čim je bolest otkrivena, mogla bi biti dostupna javnosti do kraja 2021. godine, rekao je za CNBC direktor Pfizera Albert Bourla te napomenuo kako očekuje da će antivirusno liječenje biti učinkovito kod varijanti virusa, prenosi Forbes

Cijepili ste se protiv bolesti COVID-19? Onda morate znati odgovore na ovih 7 pitanja

Bourla je objasnio da tvrtka testira dva antivirusna sredstva, jedan koji se ubrizgava intravenozno i ​​drugi koji se daje oralno.

Napomenuo je kako se Pfizer fokusira na oralnu opciju jer pruža nekoliko prednosti – izbjegava se odlazak u bolnicu i nije potreban zdravstveni djelatnik radi liječenja. 

Mogućnost uzimanja antivirusne terapije za SARS-CoV-2 kod kuće može promijeniti sve, tvrdi Bourla. Do kraja godine očekuje da će lijek proći sve tri faze testiranja.

“Rješavanje pandemije Covid-19 zahtijeva prevenciju cjepivom i ciljano liječenje zaraženih virusom”, rekao je Mikael Dolsten, glavni znanstvenik Pfizera i dodao:

S obzirom na način na koji SARS-CoV-2 mutira i kontinuirani globalni utjecaj bolesti Covid-19, čini se vjerojatnim da će biti presudno imati pristup terapijskim mogućnostima i sada i nakon pandemije.

Koliko košta testiranje na COVID-19 bez uputnice? Od danas vrijede nove cijene

Trenutno jedino dostupno rješenje je cjepivo protiv bolesti COVID-19, a stručnjaci upozoravaju kako je i nakon cijepljenja potrebno biti oprezan i ponašati se u skladu s mjerama jer moguće je dobiti COVID nakon što ste primili cjepivo, iako se ne radi o čestom slučaju.

CDC je procijenio oko 5,800  slučajeva probojne infekcije (slučaj bolesti u kojoj cijepljeni pojedinac postaje bolestan od te iste bolesti koju je cjepivo namijenjeno sprečavanju), od cijepljenih oko 77 milijuna ljudi. Kako se to može dogoditi?

Može se raditi primarno o neuspjehu cjepiva, kada tijelo ne daje adekvatan imunološki odgovor na cjepivo zbog brojnih razloga. Može se raditi o imunološkom statusu, zdravstvenom statusu, korištenju lijekova ili nekom propustu sa skladištenjem lijeka. To je dodatno razlog zašto biste trebali nositi maske i distancirati se nakon što ste primili cjepivo.

MOŽETE ŠIRITI VIRUS I NAKON CIJEPLJENJA

“Prva stvar koju morate zapamtiti jest da jednom kad se cijepite, rizik od zaraze drastično se smanjuje. Logično je da postavljate pitanje zašto se mora i dalje pridržavati mjera“, objasnio je dr. Anthony Fauci, predsjednik i direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti u Americi. Na to je pitanje i odgovorio riječima da u određenim situacijama, osoba se može cijepiti, nemati nikakve kliničke znakove, a širiti zarazu da to niti ne zna. Virus se može nalaziti u nosu i prenijeti na nekoga tko nije cijepljen i ta se osoba može razboljeti. Iz tog je razloga potrebno nositi maske.

OPREZ JE POTREBAN I ZBOG NOVIH VARIJANTI VIRUSA

Još je jedan dobar razlog zašto je potrebno nositi maske svakako činjenica da cirkuliraju nove varijante virusa,  a stručnjaci smatraju da su dosta zabrinjavajuće. Na sreću, na neke  varijante, poput virusa koji se pojavio u Britaniji, cjepivo djeluje, ali tu su i druge zbog kojih treba biti oprezan.

Evo zašto su povoljni kućni testovi na koronavirus jako oružje protiv pandemije – unatoč dostupnom cjepivu

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo