Zdravlje

Zdravlje

Evo zašto su povoljni kućni testovi na koronavirus jako oružje protiv pandemije – unatoč dostupnom cjepivu

Shutterstock

FDA, Američka Agencija za hranu i lijekove je pustila u prodaju jeftine, kućne verzije testova na koronavirus u Americi uz naglasak da se radi o potencijalno jakom oružju za borbu protiv pandemije.

Stručnjaci se slažu da su ovakvi testovi dobrodošli bez obzira na sve veći broj cijepljenih osoba u Americi.

Jedan od tih stručnjaka je Michael Mina, profesor epidemiologije koji je prošle godine napominjao kako su testiranja važna i kako se trebaju omogućiti kako bi se zaustavila pandemija i stalni porast zaraženih osoba.

Test daje rezultate u samo nekoliko minuta, a posebno su dobri za detektiranje infekcije tijekom tih 10 važnih dana kada je osoba vrlo zarazna. Upravo je taj period važan jer osoba ne mora imati simptome i potpuno nesvjesno zaraziti druge.

Znamo kako stalno testiranje koje daje brze rezultate je važni jer osoba može biti izložena virusu da toga uopće nije svjesna. Najbolji način da pobijedimo ovaj virus je da se ljudima daju alati kako bi znali da su zaraženi u pravom trenutku, dodao je Mina.

“Ovo je odlična vijest“, dodao je.

Pretile osobe imaju veći rizik od smrti zbog bolesti COVID-19, a i cjepivo nije jednako efikasno

Stalni porast broja zaraženih je stručnjake iz centra za prevenciju i kontrolu bolesti ponukao da stalno izdaju upozorenja, poput onih da je došlo do preranog popuštanja mjera, posebno kada su tu i nove varijante virusa koje su puno zaraznije, a to potvrđuje i trenutna situacija diljem Europe.

Nove cijene za testiranje na COVID-19 bez uputnice

Od dana 7. travnja 2021. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

  • Test na SARS-Cov-2 RT-PCR   –   jedinična cijena 500,00 kn
  • Brzi antigenski test na COVID-19   –   jedinična cijena 150,00 kn
  • Prijevod nalaza na engleski jezik    –   jedinična cijena 125,00 kn

Navedene cijene ne primjenjuju se pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika, piše na stranicama HZJZ-a.

A kada je riječ o cijepljenju podsjetimo da je osim prijavama svojim liječnicima obiteljske medicine, građanima dostupna i prijava preko cijepise.zdravlje.hr  ili pozivom na besplatan broj 0800 0011.

Građanima s kroničnim bolestima preporučuju iz HZJZ-a da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja. Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje biti organizirano u tim ustanovama kao i do sada.

Postoje bolesti koje su praktički ‘nestale’ iz ordinacija u pandemiji, a evo i koje su se pogoršale

Nakon zaprimanja prijave, građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti bilo na svoje e-adrese, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi. Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u Županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo