Što nakon cijepljenja protiv COVID-19: Možete li slobodno prelaziti granice ako ste primili dvije doze? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što nakon cijepljenja protiv COVID-19: Možete li slobodno prelaziti granice ako ste primili dvije doze?

Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ažurirali su najčešća pitanja i odgovore vezana za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Pitanja su ažurirana prema najnovijim trendovima i trenutno najčešćim upitima građana koji svakodnevno pristižu, a mi izdvajamo ona koja se odnose na postupke nakon cijepljenja.

AKO SAM SE CIJEPIO PROTIV SARS-COV-2 VIRUSA MORAM LI I DALJE NOSITI MASKU, ODRŽAVATI DISTANCU OD DRUGIH OSOBA TE PRIDRŽAVATI SE DRUGIH PREVENTIVNIH MJERA?

S obzirom na trenutno ograničene informacije o tome u kojoj mjeri cjepivo utječe na samo širenje virusa te koliko dugo traje zaštita stvorena nakon cijepljenja, cijepljene osobe trebale bi se pridržavati svih trenutnih preporuka kako bi zaštitile sebe i druge, uključujući:

  • nošenje maske
  • održavanje fizičke distance najmanje 2 metra od drugih osoba
  •  izbjegavanje većih druženja i okupljanja
  • često pranje ruku
  • pridržavanje smjernica i uputa za radno mjesto, školu, javne prostore, putovanja…

MOGU LI SLOBODNO PRELAZITI DRŽAVNE GRANICE NAKON PRIMLJENE DRUGE DOZE CJEPIVA I PREPORUČENOG RAZDOBLJA NAKON DRUGE DOZE CJEPIVA?

Ne. Postupak s osobama koje su cijepljene pri prelasku granice isti je kao i sa osobama koje još nisu cijepljene. Ovo vrijedi za ulazak u Hrvatsku. Međutim, neke zemlje oslobađaju cijepljene osobe od obveze karantene i PCR testiranja. Na mrežnim stranicama MVEP se mogu vidjeti informacije za druge zemlje.

Ove komplikacije bolesti COVID-19 možda neće nikada proći, upozoravaju stručnjaci

HOĆU LI NAKON PRIMANJA COVID-19 CJEPIVA IMATI POZITIVAN PCR ILI ANTIGENSKI TEST NA SARS-COV-2 KAO POSLJEDICU CIJEPLJENJA?

Trenutno odobrena cjepiva protiv COVID-19 ne mogu prouzročiti pozitivan rezultat testova (PCR i antigenski test) koji se koriste za utvrđivanje trenutne infekcije virusom SARS-CoV-2.

KOME I KAKO PRIJAVITI NUSPOJAVE CIJEPLJENJA?

Nuspojave cijepljenja mogu se prijaviti osobi koja Vas je cijepila, a cjepitelj će obavijestiti Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode ili Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji su zaduženi za praćenje i analizu nuspojava cjepiva. Također, građani sami mogu nuspojave prijaviti HALMED-u online, putem elektroničke pošte, kao i pismenim putem.

ŠTO AKO ZBOG OBAVEZA ILI IZVANREDNE SITUACIJE PROPUSTIM ZADANI DATUM PRIMITKA DRUGE DOZE CJEPIVA?

Savjetuje se pridržavanje zadanih termina cijepljenja. Ako se ipak dogodi kakva izvanredna situacija, cjepivo će se primijeniti i nakon termina za drugu dozu. Naravno, morate se javiti svom liječniku da vam ugovori novi termin.

SMIJU LI SE NA SAM DAN PRIMANJA CJEPIVA KORISTITI I DRUGI LIJEKOVI KOJE OSOBA KORISTI ZA RANIJE DIJAGNOSTICIRANE BOLESTI?

Smiju i trebaju: cijepljenje ne utječe na uzimanje redovite terapije.

AKO SE NETKO ZARAZI VIRUSOM SARS-COV-2 NAKON  PRIMLJENE PRVE DOZE CJEPIVA, KOLIKO DUGO MORA ČEKATI DA GA LIJEČNIK CIJEPI DRUGOM DOZOM?

Cijepljenje se ne smije provoditi za vrijeme izolacije, a nakon što osoba izađe iz izolacije, može se cijepiti drugom dozom (razmak između prve i druge doze ne smije biti kraći od 21 dan za Pfizer/BioNTechovo cjepivo, a za ostala 28 dana).

Što morate znati o nuspojavama na cjepivo protiv COVID-19? Jednu stvar nemojte raditi prije cijepljenja

Ordinacija.hr

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo