Što o zdravlju otkrivaju zvuci iz vašeg tijela - škljocanje koljena i čeljusti, šum u ušima... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što o zdravlju otkrivaju zvuci iz vašeg tijela – škljocanje koljena i čeljusti, šum u ušima…

Shutterstock 328176554

Naše je tijelo veliki skup mišića i kostiju, nadopunjeno s mesom, žilama i živčanim sustavom, barem tako jednostavno možemo objasniti.

Svakodnevno smo u pokretu i svakodnevno koristimo svih 752 mišića u tijelu, a naše su kosti pogodne “hrđanju”, odnosno što smo stariji, to su one mekanije i sklonije ozljedama.

Naše tijelo može nam i pokazivati da nešto nije u redu prije nego dođe do ozbiljnijeg i težeg problema. Baš zato, potrebno ga je slušati i reagirati na zvukove koje ono proizvodi, a pogotovo ne smijete ignorirati bolove koji se pojavljuju uz zvukove.

Ne ignorirajte svoje tijelo, ono zna najbolje što je za vas i za njega!

Kruljenje u želudcu

Naš želudac najčešće proizvodi zvukove kruljenja kada smo gladni, no ti su zvukovi popraćeni i osjećajem gladi. No, želudac se može čuti i kada samo procesuira hranu, tekućinu ili kada zrak prolazi kroz crijeva. Za zvukove zaslužna je peristalika, pri čemu dolazi do kontrakcije mišića cjevastog organa koji pritišće i usmjerava hranu prema izlaznom otvoru.

Zvukovi u želucu mogu nastati i tek ako pomislimo, vidimo ili osjetimo hranu – jer mozak šalje signale u trbuh i crijeva koji pokreću probavu.

Uzrok kruljenja može biti i alergija na hranu, lijekovi, pogotovo laksativi, no i čir na želudcu, hernija ili infekcija. Uz ove potonje, kruljenje u želudcu nije jedini simptom, već se pojavljuje i krv u stolici, bol u trbuhu, kao i što se može vidjeti ili osjetiti oteklina. U tim je slučajevima, potrebno posjetiti doktora.

Preskakanje i škljocanje vilice i čeljusti

Do preskakanja i zvuka škljocanja vilice i čeljusti dolazi najčešće zbog disfunkcije čeljusnog zgloba, odnosno najčešće dolazi do pomaknutog diska kojem je potreban taj “klik” da se namjesti.

Škljocanje,  škripanje ili pucketanje u temporomandibularnom zglobu simptomi su poremećaja unutar zgloba.  Javljaju se ako je disk, koji sprječava trenje između zglobnih tijela, izvan svog normalnog položaja. Prilikom otvaranja usta i lateralnih kretnji, zglob kliže u svoj normalni položaj, uz pojavu škljocanja. Zglobni zvukovi su za pacijente neugodni, ali  ako se uz njih ne javlja bol ili ograničenje kretnje donje čeljusti  nema potrebe za terapijom – istaknula je dr.med. dent. Maja Mateša, koja se bavi parodontologijom i protetskom rehabilitacijom, estetske stomatologije i endodoncije, čime se i bavi u ordinaciji Mimica.

No, ako do nje dođe – trebali bi posjetiti svojeg stomatologa i ortodonta, kako bi se ustvrdilo što izaziva ovaj problem, jer je nekada potrebno samo “namjestiti” da se zubi spajaju na pravilan način. Problem čeljusti može biti i njegovo zaključavanje, odnosno da čeljust odjednom ne možete pomaknuti, a kada i uspijete pojavljuje se velika bol. U čeljusti, i licu, nalazi se temporomandibularni zglob, koji kod čestog iskakanja može postati sve bolniji i ukočeniji.

Serum za lice cijelo vrijeme krivo nanosite – evo kako se to pravilno radi za što bolji učinak

Uzrok ovih problema može biti i sindrom čeljusnog zgloba, koji kod nekih može biti bezbolan i prolazan, dok kod drugih može izazivati intenzivne bolove, kao i njihovo širenje u lice, vrat i ramena.

Liječenje zglobnih položaja uključuje fizikalne vježbe,  izradu udlage,  analgetike. Preporuča se izbjegavati jako otvaranje usta i druge ekstremne kretnje; zijevanje, odgrizanje hrane – naglasila je dr. med. dent. Mateša.

Pucketanje, zvonjava i pulsiranje u uhu

Zvonjava, šumljenje i pulsiranje u uhu stručno se naziva tinitus, a zvukovi mogu biti konstantni ili se pojavljivati u intervalima. Osim zvonjave i šumljenja, čuti možete i zujanje, cvrčanje i zviždanje, a razlog može biti pretjerana osjetljivost na normalan zvuk, a može prouzročiti nemogućnost spavanja, kao i nemogućnost koncentracije.

Kod tinitusa, potrebno je vježbati kako bi se potaknula bolja cirkulacija u mozgu, odnosno povećao krvotok u glavi, kao i što trebate smanjiti količinu soli u prehrani. Ako vam ovi zvukovi onemogućuju svakodnevno normalno funkcioniranje, posjetite otorinolaringologa koji će pregledati radi li se o infekciji, problemu s unutarnjim uhom, a za liječenje vam mogu biti propisani antibiotici, kao i kapi.

Pulsiranje u uhu

Za pulsiranje u uhu uzrok može biti prevelika konzumacija kofeina, alkohola i slatkiša, kao i stres, a pacijentima se u ovim slučajevima savjetuje relaksacija i izbjegavanje konzumiranje proizvoda koji su i sami uzrok pulsiranja. U ovim slučajevima, krvni tlak raste do te mjere da ga možemo čuti, a to vam je odličan znak da trebate odmor!

Ako ne ignorirate ovu pojavu, na vrijeme možete liječiti ili zaustaviti pojavu težih kardiovaskularnih, odnosno srčanih, problema.

Škljocanje u koljenu

Kao i kod zglobova, pucketanje može doći zbog preskoka ligamenata ili tetiva preko koštanih ispupčenja, te kao i drugi navedeni “zvukovi tijela” nije ozbiljno ako ne osjetite slabost u koljenima i popratnu bol. Može doći i do toga da koljeno ne možete pomaknuti.

Kako bi se ovi uzroci riješili, važno je najprije posjetiti liječnika kako bi se provela dijagnoza i slikanje, a savjetuje se i vježbati kako bi ojačali koljena i mišiće. Važno se prije vježbanja zagrijati, kao i nakon njih istegnuti, kako ne bi došlo do ozljeda prije ili nakon vježbanja.

Škljocanje u vratu i leđima

Škljocanje u vratu i leđima svakodnevnica je onih koji većinu svojeg dana provedu sjedeći i pri tome se nepravilno drže. Također, razlog može biti općenita napetost zbog stresnog posla. Škljocanje u vratu može biti posljedica bolnog sindroma vratne kralježnice, a u tim se slučajevima bol može početi širiti prema ramenima, kao i prema prsnom košu. Bol u vratu može se proširiti sve do prstiju, u kojima možete osjećati trnce.

Ravna, kovrčava, sijeda ili duga kosa: Provjerite što vaša frizura govori o vama i ima li tu istine

Kada škljocamo vrat i leđa, dolazi do trenutnog smanjivanja napetosti mišića i vrata ili leđa, no ne treba ignorirati glavne uzroke ove boli. Pokušajte se kretati više, ili barem opustiti kako bi i vaši vratni i leđni mišići odahnuli!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo