Zdravlje

Zdravlje

Šumi vam ili zvoni u ušima? To može biti i simptom anemije – provjerite

Šum u ušima može biti povezan s manjkom željeza u organizmu.

Manjak željeza je stanje kada tog minerala nedostaje u organizmu i može voditi do anemije. Mogu se razviti simptomi i voditi do komplikacija pa je iznimno važno na vrijeme prepoznati simptome. Jedna stvar na koju morate paziti je i – uho.

Nedostatak željeza, koji za najčešći uzrok ima lošu i neuravnoteženu prehranu, može dovesti do anemije. Do smanjene količine ukupnog željeza u organizmu može doći zbog sljedećih razloga: kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa željeza putem hrane, osobito u dojenčadi i djece, poremećaja u apsorpciji željeza iz probavnog sustava, pojačanog razaranja eritrocita (hemolize) kao posljedica drugih bolesti“, objašnjava Tomislav Živko, mag. pharm. dipl. ing. agr.

Anemija u trudnoći je čest problem – ovo je 9 najčešćih simptoma i savjeti kako je spriječiti

Željezo je esencijalni element svih živih organizama i sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima, pa i prijenosu kisika. Manjak željeza se stvara kada tijelo nema dovoljno ovog minerala da bi proizvodilo hemoglobin, a on je dio crvenih krvnih zrnaca koji krvi i daju boju, a u ovom se slučaju onemogućuje tim zrncima prijenos kisika kroz tijelo. Dakle anemija znači da nemate dovoljno krvnih zrnaca da budete zdravi.

Pa koji se simptomi mogu razviti ako imate manjak željeza?

Jedan je znak tinitus koji uzrokuje zvonjavu u ušima. Nije jasno što uzrokuje ovu poveznicu, ali ona postoji, prema riječima stručnjaka sa sveučilišta Maryland. Drugi signali koje tinitus može uzrokovati su šum i zvonjavu u uhu. No to nije jedini simptom koji može biti posljedica anemije pa pripazite i na sljedeće:

  • Blijeda koža
  • Umor
  • Maglica u glavi
  • Preskakanje srca
  • Kratki dah

Manje očiti simptomi:

  • Gubitak kose
  • Glavobolje
  • Povraćanje
  • Poteškoće s gutanjem
  • Čirevi ili rane na usnama

Tko je ugrožena skupina?

Kao i za većinu bolesti, tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični čimbenici, pojasnila je Prof. dr. sc. Antica Duletić-Načinović, dr. med., specijalistica hematologije, te dodala: Osobe s kroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom. Normalna trudnoća dovodi do značajnih promjena u gotovo svakom organskom sustavu s ciljem prilagodbe trudnice potrebama djeteta. Tijekom trudnoće razvija se fiziološka anemija, koja je posljedica nerazmjerno većeg porasta volumena plazme u odnosu na porast mase eritrocita i koncentracije hemoglobina. Trudnice kod kojih se potvrdi koncentracija hemoglobina niža od 110 g/L zahtijeva dijagnostičku obradu. Nadalje, postoji predrasuda da su vegetarijanci i vegani češće anemični. Oni su svakako u većoj opasnosti da razviju manjak željeza zbog specifične prehrane, međutim najčešće su dobro educirani, uglavnom uzimaju suplemente ili paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 iz drugih izvora ako ne žele jesti meso. Nadalje, potvrđeno je da alkoholizam povećava manjak folata. Mnoge su anemije (hemoglobinopatije) nasljedne, a neki lijekovi izazivaju hemolizu. Valja naglasiti da sve kronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza.

Vitamin B 12 (kobalamin) – zašto nam je važan i kako prepoznati nedostatak

Nalaz koncentracije željeza u serumu nizak je u obje vrste anemije, no kod anemije zbog kronične bolesti željezo u serumu je nisko zbog poremećaja u metabolizmu željeza. U tijelu tada postoji dovoljna količina željeza, ali se ono ne može adekvatno iskoristiti. Terapija željezom u tim slučajevima može biti i štetna, potrebno je liječiti osnovnu bolest, što će dovesti do poboljšanja vrijednosti hemoglobina.

Kako si pomoći?

•    Prehrana treba biti bogata voćem, mesom, ribom, orašastim plodovima.
•    Pokušajte barem trideset minuta dnevno biti fizički aktivni.
•    Uzimajte vitamin C – poboljšava apsorpciju željeza.
•    Izbjegavajte masnu i jako slatku hranu.
•    Krvna pretraga jedini je vjerodostojni indikator manjka željeza u krvi.
•    Stres i sjedilački način života pogoduju razvoju anemije.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo