Zdravlje

Zdravlje

Svakodnevno uzimanje aspirina štiti od raka

Aspirin se prvi puta pojavio u ožujku 1899. godine, a ubrzo je postao svjetski standard protiv glavobolje, bolnih udova, vrućice i raznih upala. Prodajom koja prelazi 640 milijuna eura godišnje, postao je jedan od najprodavanijih analgetika na svijetu, a može se naći u gotovo svim kućnim ljekarnama u više od 80 zemalja.

Sve više i više studija pokazalo je kako uzimanje aspirina može umanjiti rizik od razvijanja krvožilnih bolesti, mnogih vrsta raka, stvaranja metastaza ili pak smrti zbog maligne bolesti. S ovim rezultatima idu tri najnovija istraživanja koja je proveo profesor kliničke neurologije Sveučilišta Oxford, Peter Rothwell.

Njegov je tim u prvoj studiji dugo vremena pratio ispitanike koji su nekada sudjelovali u prethodnim studijama uzimanja aspirina zbog prevencije krvožilnih bolesti. Svakodnevno uzimanje aspirina smanjilo je pojavu kolorektalnog raka, ali i nekoliko drugih vrsta maligne bolesti te je smanjena učestalost metastaza kod ovih ispitanika. Istraživači su napomenuli kako u ovom slučaju nemaju dovoljnu statističku bitnost kako bi se ustanovili učinci uzimanja aspirina na rijetke vrste raka ili na rak kada su u pitanju žene.

U drugom su istraživanju ustanovili kako svakodnevna konzumacija aspirina smanjuje dugoročan rizik od smrti zbog raka, ali su napomenuli kako su nesigurni kod rezultata kratkoročnog uzimanja aspirina na sprječavanje raka, pogotovo kada govorimo o ženama. Pregledali su 51 studiju s preko 77.500 ispitanika. Ustanovljena su 562 smrtna slučaja kod pacijenata koji su uzimali aspirin, usporedno s 664 smrtna slučaja iz kontrolne skupine.

U trećoj su studiji sagledali rizik od metastaza kod pacijenata koji su razvili rak za vrijeme ispitivanja o svakodnevnom uzimanju aspirina. Analizirali su podatke pet studija s gotovo 17.300 ispitanika koji su uzimali 75 mg aspirina dnevno i usporedili ih s kontrolnom skupinom.

Osobe koje su uzimale aspirin bile su izložena manjem riziku od razvijanja udaljenih metastaza, adenokarcinoma i drugih solidnih vrsta raka. Aspirin je također smanjio broj smrtnih slučajeva zbog adenokarcinoma, posebno kod ispitanika koji su za vrijeme postavljanja dijagnoze već imali metastaze. Stručnjaci su također zaključili kako je uzimanje aspirina smanjilo ukupni rizik od fatalnog adenokarcinoma, no ne mogu reći da je smanjio rizik od drugih smrtonosnih oblika raka. Iako su učinci bili neovisni o dobi ili spolu, najveće dobrobiti primijećene su kod pušača.

Iako se aspirin može dobiti bez recepta, imajte na umu da je ipak riječ o lijeku. Njegovo uzimanje može donijeti veće blagodati nego opasnosti za većinu osoba s povijesti bolesti srca, krvnih ugrušaka ili raka debelog crijeva, zaključili su istraživači. Prije započinjanja režima svakodnevnog uzimanja aspirina, savjetujte se sa svojim liječnikom.

Studija je objavljena u časopisu The Lancet and The Lancet Oncology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo