Sve više djece i mladih pati od povišenog tlaka koji dolazi u paketu s drugim ozbiljnim bolestima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sve više djece i mladih pati od povišenog tlaka koji dolazi u paketu s drugim ozbiljnim bolestima

Shutterstock

Arterijska hipertenzija nije samo povišen arterijski tlak.

Većina hipertoničara ima i poremećaj regulacije šećera, poremećaj metabolizma lipida, mokraćne kiseline, početno bubrežno oštećenje… Kako se boriti protiv ovog tihog ubojice?

9 znakova da bol u trbuhu nije ‘normalna’: Prepoznate li se u primjerima 4 ili 7, odmah na hitnu!

Arterijska hipertenzija danas je svjetski ubojica broj jedan, a taj podatak još je alarmantniji kada se zna kako se najveći broj prijevremenih smrti zbog hipertenzije može prevenirati.

Naime, pogrešna prehrana, a prije svega prekomjeran unos kuhinjske soli, glavni je čimbenik rizika, baš kao i pretilosti, nedovoljno kretanja, stres… Podaci upućuju i na to da gotovo trećina bolesnika ne uzima redovito propisane lijekove i ne pridržava se mjera kojima bi bolest držali pod kontrolom. Ovo su samo neke od činjenica na koje upozoravaju liječnici uoči svakog Svjetskog dana hipertenzije, koji se obilježava u svibnju.

Prevalencija hipertenzije u Hrvatskoj vrlo je visoka i iznosi čak 37%, što znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka veću od 140/90 mmHg. Arterijska hipertenzija nije samo povišen arterijski tlak. Većina hipertoničara ima i poremećaj regulacije šećera, poremećaj metabolizma lipida, mokraćne kiseline, početno bubrežno oštećenje… Posebno zabrinjava podatak kako je prevalencija hipertenzije u porastu i kod djece i mladih.

Kako se hraniti zdravo i regulirati krvni tlak čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr u prodaji u subotu, 25. svibnja uz Večernji list.

Visoki tlak, infarkt i upala srčanog mišića samo su neki od uzroka srčane slabosti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo