Zdravlje

Zdravlje

Svjetski poznati kralj filera: Hrvatice vole naglašene obraze, istaknutu jagodičnu kost te lijepa usta

Job Thuis

U razgovoru s poznatim dr. med. Jobom Thuisom, jednim od najpoznatijih injektora i trenera iz Amsterdama, saznajemo koji su to dermalni fileri dobar odabir, što misli o trendovima u Hrvatskoj i što nas čeka u budućnosti kada je u pitanju estetska medicina.

Ovdje ste kako biste hrvatskim doktorima održali trening za aplikaciju nove generacije filera. Kakva su vaša iskustva s našim liječnicima, prate li trendove?

Svakako moram reći da je razina usluge i stručnosti estetske medicine u Hrvatskoj na vrlo visokoj razini. Prema mojem iskustvu, koje imam s treninga s hrvatskim liječnicima, rekao bih da implementiraju vrlo dobre tretmane te da prate svjetske trendove koji daju odlične rezultate na klijentima. Međutim, treba imati na umu da pretjerivanje nikada nije dobro, kao ni slijepo praćenje trendova. Individualni je pristup uvijek najbolji.

Certificirani ste trener i ambasador Merz Aesthetics brendova – što biste preporučili liječnicima, koji proizvodi daju najbolje rezultate?

Moj je osobni favorit Radiesse. Ne postoji tkivo koje je izgubilo svoju elastičnost, a da ga Radiesse ne bi mogao podići, definirati i konturirati. Također, riječ je o proizvodu koji će osvježiti kožu i vratiti joj volumen, a pritom klijenti neće izgledati neprirodno prenapuhano. Iako sam ljubitelj hijaluronske kiseline, ne postoji hijaluron koji omogućava takvu elastičnost kao Radiesse koji je po svojem sastavu kalcijev hidroksiapatit te potiče u koži dodatno stvaranje izgubljenog kolagena.

Tema je treninga u Hrvatskoj upravo aplikacija kalcijeva hidroksiapatita. Po čemu je on poseban, koji rezultat postiže?

Riječ je o fileru kojim dobijete upravo ono što ste aplicirali, nema naknadnih promjena. Njegova je posebnost u tome što ne veže vodu na svoje stanice, stoga nema prepunjenih okruglih obraza ako to klijent ne želi. Puno je lakše definirati željene linije na licu. Riječ je o svestranom fileru. Liječnik koji aplicira filer može ga dozirati na način na koji želi, a samim time ima mogućnost različitih preinaka na licu pacijenta te ga je mnogo jednostavnije personalizirati.

Bavite se ovim poslom već dugi niz godina. Po vašemu mišljenju, što je važnije: tehnika ili osjećaj za lijepo?

Tehnika, iskustvo, praksa i mirna ruka preduvjet su da biste se uopće bavili ovim poslom, no osjećaj za lijepo ono je što razlikuje prosječnog doktora od virtuoza sa špricom u ruci.

Možete li nam reći jeste li u svojoj karijeri surađivali s poznatim osobama? Koji su trenutačno najpopularniji tretmani u svijetu slavnih?

Jesam, naravno, surađivao sam s mnogim svjetskim zvijezdama, no nažalost ne mogu vam otkriti njihova imena, to vam je kao odvjetnička tajna. Što se tiče popularnosti tretmana, broj jedan je i dalje botulin toksin, no zadnjih nekoliko godina sve je češća pojava da liječnici kombiniraju botulin i razne vrste filera kako bi postigli najbolji rezultat. Ako mene pitate, magija je u filerima, ne u toksinima J. Ono što je pozitivno jest činjenica da se ljudi sve više brinu o svojoj koži te da je svijest o važnosti zaštite kože i nanošenja SPF faktora postala sveprisutna. Moja su preporuka za zdravu kožu boosteri, serumi, redoviti kemijski pilinzi i konzultacije s kozmetologom.

Mislite da opuštenu kožu tijela ne možete zategnuti? Ovim trikovima to možete lako postići

Koji su vam pacijenti najzanimljiviji? Je li ponekad teško ispuniti očekivanja pacijenata?

Vrlo je važno prije bilo kakvih tretmana i aplikacije filera napraviti detaljne konzultacije s klijentom i saznati koja su njegova očekivanja kako bih ih na kraju mogao i ispuniti. Naravno, klijent mora biti realan, kada su očekivanja vezana uz postojeće stanje i elastičnost kože, ponekad fileri nisu rješenje, već je nužno posegnuti za kirurškim metodama. Međutim, moram priznati da su mi najveći izazov pacijenti koji su već obišli desetak liječnika kojima nisu bili zadovoljni pa ih uvijek pitam zašto misle da ću baš ja zadovoljiti njihove kriterije. To je uvijek zanimljivo, a moram se pohvaliti i uspješno.

S obzirom na to da je ovo vaš treći posjet Hrvatskoj, imali ste priliku upoznati Hrvatice, slijede li svjetske trendove?

Ovo je moj drugi trening u Hrvatskoj i moram reći da su Hrvatice prelijepe žene. Ono što primjećujem kao specifičnost jest da Hrvatice vole naglašene obraze, istaknutu jagodičnu i viličnu kost te lijepa usta koja su san većine žena. Moj je osobni moto balans, sve što nije u ravnoteži ne izgleda dobro. Ako klijentice traže od mene korekcije koje će izazvati nesklad na njihovu licu, nažalost, morat ću ih odbiti. Ne kaže se bez razloga da vrag leži u detaljima.

Prvo što ćete primijetiti kod svake osobe je „srednji trokut lica“ – oči, nos i usta. To je fokus na koji se najviše koncentriramo u komunikaciji s nekom osobom i vrlo je važno da upravo on bude u balansu. Često donji dio lica zbog gravitacije opada i nestaje, a ako ga usporedite s ostatkom lica, postoji velika sjena pa privlači pažnju. Nastali nesklad možemo tretirati i vratiti harmoniju licu.

Što biste preporučili Hrvaticama? Na što trebaju obratiti pozornost pri odabiru idealnog tretmana?

Kvaliteta i količina preparata, kao i stručnost liječnika, neizmjerno su važni za dobar rezultat. Klijentice ne bi trebale biti opterećene je li im liječnik aplicirao jednu ili pet šprica, već koji je njihov krajnji rezultat. Također, preporučujem Hrvaticama da prije odlaska na tretman svakako istraže stručnost i ekspertize liječnika te svoje lice prepuste rukama isključivo onih koji imaju sve potrebne certifikate.

Što je budućnost estetske medicine?

Iskreno, više se volim fokusirati na sadašnjost. Rekao bih da su preventivni tretmani, kombinacija različitih proizvoda/filera i tretmana ključ uspjeha za prirodan i lijep izgled kože. Budućnost će biti tretiranje matičnim stanicama u kombinaciji s dosadašnjim tretmanima.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo