Test ravnoteže od 10 sekundi mogao bi pokazati koliko ćete dugo živjeti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Test ravnoteže od 10 sekundi mogao bi pokazati koliko ćete dugo živjeti

Shutterstock

Nova je studija otkrila kako je ravnoteža usko povezana s dugovječnosti.

Mogućnost da održite ravnotežu na jednoj nozi može starijim osobama otkriti koliko će živjeti, stoji u rezultatima novih istraživanja. 

Za osobe starije od 50 godina nemogućnost stajanja na jednoj nozi može značiti i veći rizik od smrti  bilo kojeg uzroka u idućih 10 godina, stoji u rezultatima studije objavljene prošlog tjedna u magazinu British Journal of Sports Medicine. Istraživanje otkiva kako bi bilo korisno isprobati test ravnoteže od 10 sekundi ali ga i uvesti u rutinu pregleda kod liječnika specifično za tu dobnu grupu. 

Što očekivati i kako uspjeti s 20, 30, 40 ili 50 godina? Vodič kroz životne dekade

“Često smo u situaciji da moramo oslonac potražiti u samo jednoj nozi, kao na primjer kada izlazimo iz automobila ili hodamo uz stepenice…”, ističe autor studije prof. Soares Araujo, liječnik iz Brazila. Ako dakle ne možemo to učiniti, dolazi do gubitka samostalnosti, a ako nismo fizički aktivni, stanje će se samo pogoršati. 

Bolja ravnoteža je povezana s dugovječnosti 

Kako starimo tako se svi problemi koje smo imali pogoršavaju, a isto se odnosi i na ravnotežu. Dr. Araujo navodi kako je potrebno biti aktivan jer je upravo sjedilački način života povezan s brojim zdravstvenim problemima. 

Za potrebe studije ispitanici, stari između 51 i 72 godine, su između ostalog zamoljeni da pristupe kratkom testu gdje su trebali stajati 10 sekundi na jednoj nozi, bosonogi. Ispostavilo se da 20,4 post ispitanika nije moglo dovršiti test, a u idućih 10 godina 17 posto su i preminuli, a to se dogodilo kod samo 4 posto ispitanika koji su dovršili test ravnoteže. Naravno da znanstvenici nisu uspjeli utvrditi je li smrt uslijedila i kao posljedica neuspjelog testa balansa, a uzrok smrti se nije razlikovao u velikoj mjeri u te dvije skupine pa se kao on navodi i COVID, plućne bolesti i kardiovaskularne bolesti. Ipak, znanstvenici smatraju da ovaj test može objektivno liječniku otkriti korisne informacije. 

5 najčešćih grešaka koje radite dok izvodite plank i zbog kojih vježba ne daje rezultate

Kako poboljšati ravnotežu? 

Prije svega valja imati na umu da problemi s ravnotežom mogu voditi do pada a tako i lomova, pa je upravo ta vještina od velike koristi kasnije u životu. Pokušajte par minuta u danu raditi neke jednostavne vježbe za ravnotežu, a evo što liječnici savjetuju: 

  • Stojte na jednoj nozi dok perete zube, 10 sekundi na lijevoj, pa 10 sekundi na desnoj. Ovu biste vježbu trebali raditi bosi, a ako vam je preteška, uzmite pauzu od 10 sekundi prije nego stanete na drugu nogu. 
  • Primite se za kvaku vrata i 1 minutu stojte na jednoj nozi, tako da ih svakih 10 sekundi zamijenite nogu. 

Ako se i dalje borite s ravnotežom, razmislite o tome da posjetite liječnika jer bi vam fizioterapija mogla pomoći da ojačate mišiće u nogama kako biste mogli lakše držati ravnotežu. 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo