Zdravlje

Zdravlje

Tihi znaci da vam nedostaje vitamina B12 – ne ignorirajte ih!

Shutterstock

Gubitak pamćenja i blijeda koža mogu biti simptomi nedostatka ovog vitamina.

Bez dovoljno vitamina B12, naše zdravlje pati, a gubitak energije je primjetan. Budući da igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata, proteina i masti u energiju, potrebno je imati adekvatne razine vitamina B12 kako bi iskoristili svu energiju dobivenu iz hrane.

Zašto dolazi do nedostatka vitamina B12 u organizmu?

Nedostatak vitamina B12 je često povezan s vegetarijanskom i veganskom prehranom, jer namirnice koje ga sadrže (kao što su mlijeko, jaja i jetra) nisu dio spomenutih načina prehrane. Drugi je razlog manjak želučane kiseline koja je neophodna za apsorpciju ovog vitamina.

Ruke su vam utrnule i ne osjećate ih

Vitamin B12 pomaže pri stvaranju zaštitne opne koja omata živce, bez nje se živci lako mogu oštetiti te se stanjiti, a zbog toga se može javiti osjećaj kao da vas netko bode iglicama ili da ruke ne osjećate, pojasnila je to Sonya Angelone, glasnogovornica akademije za nutricionizam.

Iscrpljeni ste

Osjećate se iscrpljeno, slabo i teško dišete? Kako vitamin B12 jako utječe na djelovanje bijelih krvnih zrnaca, jedan od simptoma manjak ovog vitamina je anemija. Tijelo počinje proizvoditi nezrela crvena krvna zrnca koja ne mogu prenositi kisik kroz tijelo. Zbog nedostatka kisika osjećate se loše.

Koža vam je blijeda

Kada vam koža ostane bez zdravog sjaja, moguće je da patite od nedostatka ovog vitamina. Posljedica je to već spomenutog nedostatka kisika u tijelu.

Ovo su najnezdravija pića na svijetu – jedno će vas potpuno iznenaditi!

Vegan ste ili vegetarijanac

Na žalost, biljke ne sadrže vitamin B12, on se može pronaći samo u mesu, jajima, puretini i piletini te proizvodima životinjskog podrijetla.

Imate dijabetes

Iako neće svaka osoba koja ima dijabetes pokazati i znakove manjak ovog vitamina, liječnici postaju sve svjesniji rizika za osobe koje pate od dijabetesa. Jedna je analiza, provedena u 27 centara za proučavanje diljem Amerike, pokazala kako je razina vitamina B12 jako niska kod osobe s dijabetesom tip2.

Uzimate lijekove protiv gastritisa

Ovakvi će lijekovi donijeti vidno olakšanje osobama koje muči želudac, ali ta pomoć dolazi na naplatu. Vitamin B12 treba želučanu kiselinu kako bi se odvojila od svog originalnog proteina kako bi se apsorbirala u tijelu, a u suprotnom će se samo spustiti probavnim traktom bez otpuštanja svojih svojstava.

Depresivni ste

Serotonin je neurotransmiter zbog kojeg i mozak i raspoloženje, a znanstvenici vjeruju kako deficit serotonina može voditi i do depresije.

Baš vam teško napreduje dijeta? Ovo su najbolji trikovi za uspješno mršavljenje!

Zaboravljate

Kako vitamin B12 blisko surađuje s metaboličkim procesima u mozgu, manjak može dovesti do gubitaka pamćenja pa čak i demencije, posebno kod starijih osoba.

 “Ako je kognitivno propadanje vezano za gubitak ovog vitamina, onda se stanje može lako popraviti.“, navodi Angelone.

Imate više od 50 godina

Normalno je da želudac proizvodi manje kiseline kako starimo, ali kako je ona potrebna za apsorpciju vitamina B12, osobe starije od 50 godina možda ne unose dovoljnu količinu ovog vitamina. Razgovarajte s liječnikom o mogućim dodatcima prehrani.

Kako do vitamina B12?

Piletina i goveđa jetra posebno su bogati vitaminom B12. Ako niste skloni jedenju jetre, pileća će prsa zadovoljiti dnevne potrebe vašeg organizma za ovim vitaminom.

Kako se opskrbiti vitaminom D u vrijeme pandemije koronavirusom?

Jaja i mliječni proizvodi

Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta tjedno podići će razinu vitamina B12 u vašem organizmu. Vegani i osobe koje ne uopće ne jedu proizvode životinjskog porijekla, pod veći su rizikom za nedostatak vitamina B12. Stoga trebaju potražiti hrana koja sadrži dodatke ovog vitamina – primjerice, neke žitarice te proizvodi od soje koji su pojačani vitaminima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo