Zdravlje

Zdravlje

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik crijevnih polipa

Osobe koje su tjelesno aktivne mogu smanjiti svoj rizik od razvijanja velikih ili naprednih crijevnih polipa, koji mogu prerasti u rak debelog crijeva.

Tako tvrde istraživači Sveučilišta u Washingtonu koji su skupili podatke 20 prethodno provedenih studija o povezanosti između tjelovježbe i adenoma debelog crijeva kod pacijenata koji su prošli kolonoskopiju ili sigmoidoskopiju. Upitnicima su prikupljeni podaci o tjelesnoj aktivnosti ispitanika.

Stručnjaci su zaključili kako su osobe koje redovito vježbaju 16 posto zaštićenije od polipa u crijevima nego najneaktivniji ispitanici. Kada govorimo o muškarcima, njihov je rizik smanjen za 19 posto, no žene su u nešto nepovoljnijem položaju, s obzirom da njih redovita tjelesna aktivnost štiti 13 posto.

“Već dugo vremena znamo kako aktivni stil života može zaštititi od raka debelog crijeva, no ovo je prva studija koja je sagledala sve dostupne dokaze koji su pokazali da je smanjenje crijevnih polipa najvjerojatnije objašnjenje”, objasnila je dr. Kate Wolin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu, voditeljica istraživanja objavljenog u stručnom časopisu British Journal of Cancer.

Polip je izraslina tkiva crijevne stjenke koja raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao što bradavice rastu na koži.

Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu. Osobe koje imaju polipe izložene su znatni većem riziku raka crijeva, te zahtijevaju operaciju kako bi se izrasline uklonile. U najvećoj se mjeri dijagnosticiraju sasvim slučajno.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo