Zdravlje

Zdravlje

Toplinom tretirajte parazitnu kožnu bolest

Istraživači Sveučilišta Ohio uspješno su tretirali upalu kože uzrokovanu lišmanijazom terapijom toplinom kod dva pacijenata čiji je imunitet bio oslabljen. Obojica su se u potpunosti uspjela obraniti od parazita koji uzrokuju ovu zaraznu bolest.

Lišmanijaza je parazitarna bolest pasa, štakora, divljih životinja i čovjeka (zoonoza) čiji su uzročnici protozoi (praživotinje) iz roda leishmania. Do prije nekoliko godina bolesti se nije pridavala naročita pažnja zbog iznimne rijetkosti, no u novije vrijeme širenje bolesti u najjužnijim hrvatskim županijama pobudila je veći interes struke i javnosti i ukazalo na ozbiljnost problema. Bolest među životinjama i sa životinja na ljude prenose sitni komarci tzv. papatači – kukci koji nalikuju komarcima, a česti su u Dalmaciji. Započinje kao kvržica i razvija se u čir.

S obzirom da trenutna terapija uključuje davanje 20 injekcija lijeka dan za danom, samo jedna terapija toplinom čini se kao revolucionarno rješenje, ističu autori studije objavljene u stručnom časopisu The Lancet. Standardno liječenje uključuje pripravke antimona koji se ubrizgavaju u oboljelu osobu, a oštećuju vene i mogu uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev, bolove u mišićima i zglobovima te vrtoglavicu. Kod terapije toplinom ne bi došlo do ovih neugodnih nuspojava.

“Činjenica da je ovo liječenje upalilo na duge staze kod osoba s kompromitiranim imunitetom znači da bi trebalo upaliti i kod zdravih osoba, a moglo bi postati primarno liječenje”, nada se Abhay Satoskar, profesor patologije Sveučilišta Ohio i jedan od voditelja istraživanja.

Terapija toplinom primijenjena je kod oblika bolesti koji napada površinski sloj kože, a prate ju ranice na koži različitih veličina koje mogu, ali ne moraju nužno biti bolne. Procjenjuje se kako je lišmanijaza problem za 1,5 milijuna osoba godišnje. Nažalost, toplina se ne bi mogla primijeniti kod rjeđeg oblika lišmanijaze koji pogađa unutarnje organe.

Kliničari su u pokusu svaku ranicu tretirali toplinom izazvanom radiofrekvencijom u trajanju od 60 sekundi pod lokalnom anestezijom. Parazitne su ranice dobro reagirale na toplino i antibiotske kreme, a svi su simptomi u potpunosti nestali nakon 12 tjedana.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo