Zdravlje

Zdravlje

Trigliceridi bitniji za moždani udar od kolesterola

Povišena razina triglicerida moguće je bitniji faktor rizika od moždanog udara nego razina kolesterola, tvrde danski stručnjaci.

Oni su ustanovili kako povišena razina kolesterola povećava rizik od moždanog udara kod muškaraca čija je razina triglicerida visoka. Kada su u pitanju žene, razina triglicerida je povisila šanse za moždanim udarom neovisno o razini kolesterola.

Istraživači Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu su pratili preko 7500 žena i 6300 muškaraca koji su bili uključeni u 33-godišnju zdravstvenu studiju. Ustanovljeno je kako je 837 žena doživjelo ishemijski moždani udar, a kod svih 837 je zaključeno kako je udar bio povezan s povišenom razinom triglicerida.

Moždani udar je treći uzrok po smrtnosti u
zemljama zapadne Europe, a prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i prvi uzrok
invalideteta.

Točnije, za žene je rizik 1,2 puta veći ako se razina triglicerida kreće od 89 do 177 mg/dL te 3,9 puta veći ako je riječ o razini triglicerida od 443 mg/dL.

“Naši rezultati upućuju kako bi se razina triglicerida trebala uključiti u smjernice prevencije moždanog udara koje se trenutno fokusiraju na ukupni kolesterol i LDL kolesterol”, smatra dr. Marianne Benn, voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Annals of Neurology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo