Zdravlje

Zdravlje

U braku = u depresiji?

Nesprestano prigovaranje s kojim se bračni partneri svakodnevno susreću uzrok je duboko ukorijenjenog stresa koji predstavlja prečicu depresiji, upozorili su američki istraživači.

Brak može ne osobe “gurnuti” ka depresiji, zaključak je 11-godišnjeg istraživanja američkih stručnjaka Sveučilišta Wisconsin-Madison. Naime, oni su zaključili kako neprestano prigovaranje i prepirke u kućanstvu predstavljaju značajne okidače dugoročnog stresa. Nažalost, njega čak ni pozitivni aspekti braka ne mogu poništiti ili ublažiti!

Dok je prethodnim studijama ustanovljeno kako su u pravilu bračni drugovi sretniji i zdraviji (Brak je mrak za zdravlje ili Brak godi muškom tijelu i ženskom umu) nego njihovi vršnjaci koji nisu uspjeli uploviti u bračnu luku, ovim je istraživanjem pobijen sav razlog za sreću oženjenih.

Tako su američki istraživači procijenili stupanj depresije kod skupine oženjenih osoba i dali im upitnike kojima su sami ocijenili svoju razinu stresa na ljestvici od šest stupnjeva. Devet godina poslije postupak je ponovljen, a nakon 11 godina ispitanici su sudjelovali u uobičajenom testu kojim se procjenjuje razina depresije na temelju mišića lica.

Prikazano im je 90 negativnih, neutralnih ili pozitivnih fotografija. Osobe koje su prethodno rekle kako u braku osjećaju visoku razinu tenzija u manjoj su mjeri pozitivno odgovarale na pozitivne fotografije.

“Ova je studija izuzetno bitna zbog kaskade promjena koje mogu biti povezane s njom. Riječ je o potpisu emocionalnog stila koji otkriva ranjivost za depresiju”, objasnio je psiholog Richard Davidson, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Psychophysiology.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo