Zdravlje

Zdravlje

U kojim situacijama morate pozvati Hitnu pomoć?

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hitnu pomoć moramo zvati tek kada smo sigurni da se radi o hitnom slučaju – to je činjenica koju su nas učili od malena.

Često, u panici, mnogi zovu ili posjećuju hitnu pomoć, iako se ne radi o hitnom slučaju već o problemu zbog kojeg trebaju, ili su trebali, posjetiti obiteljskog liječnika.

No, Health.com navodi pet slučajeva kada morate ili što prije otići sami u hitnu ili pozvati hitnu pomoć ako niste u stanju samostalno i sigurno se odvesti do nje. 

1. Osjetite tupu bol u prsima i nemate zraka

Tupa bol u prsima može biti simptom srčanog udara. No, kod infarkta se pojavljuje još niz drugih simptoma, poput nedostatka zraka, boli u leđima, mučnine i neugodnog osjećaja u obje ruke.

Također, simptomi se mogu proširiti i na vrat, ramena, kao i na čeljust. Prije nego počnete paničariti, što će samo pogoršati situaciju, pokušajte shvatiti osjećate li druge simptome. Ako ne, postoji mogućnost da se radi o žgaravici ili sličnim probavnim problemima.

10 simptoma srčanog udara

2. Bol u predjelu trbuha

Vjerojatno odmah razmišljate radi li se o slijepom crijevu ili cisti na jajnicima, ali ponovno – obje ove pojave imaju i druge simptome. Na primjer, kod slijepog crijeva, bol se najčešće pojavljuje kod pupka, a oboljela osoba najčešće gubi apetit ili osjeća neugodu pri kretanju. Slično je i sa cistom, no bol se širi do zdjelice, pa sve do bedara.

Bol u trbuhu može biti različitim stvarima biti izazvana, od loše hrane do želučanih problema, no ako osjetite da se bol pojačava te se zbog nje ne možete kretati, ili dođe do proljeva ili povraćanja, zovite hitnu!

3. Udarili ste glavom

Ovisi o snazi, vrlo je moguće da će udarac rezultirati potresom mozga. Prvi simptomi potresa mozga su vrtoglavica i povraćanje, a ako odmah primijetite probleme s vidom ili gubite ravnotežu, morate što prije otići kod liječnika.

Ako do ovih simptoma ne dođe, svakako unutar idućih 12 sati posjetite svog liječnika kako bi vas pregledao!

4. Porezali ste se ili vas je netko ubo

Pripremate večeru i dobro raspoloženje odjednom uništi rana koja je vašu kuhinju pretvorila u scenu horora. S obzirom na količinu krvarenja, morate racionalno procijeniti sami radi li se o rani koja treba šavove.

Većina će zarasti i ostaviti tek mali ožiljak, no ako krv “šiklji“, a rana je jako otvorena ili ste se porezali do kosti – radi se o ozljedi koju je potrebno odmah zašiti i očistiti.

5. Glavobolja zbog koje ne možete funkcionirati

Veću glavobolju niste imali, a zbog ove mislite da će vam puknuti cijela glava? Ako se radi o glavobolji kakvu do sada nikad niste imali, morate posjetiti ili pozvati hitnu pomoć. Moguće je da se radi o aneurizmi, a ona izaziva i simptome poput problema s izgovorom riječi, vidom, gutanjem, pa čak i kretanjem. Ovdje je važno vrijeme – što prije reagirate, prije ćete se osjećate bolje!

Znate li koji su simptomi aneurizme i gdje može nastati?

Upute hrvatske hitne medicinske službe

Budite sigurni koji su vaši simptomi, jer je hitna medicinska služba vrlo zauzeta, i sami su napisali kako je danas uvriježeno mišljenje da je njihov posao sve – od pregledavanja grla pa sve do vođenja djeda doma jer nitko nije došao po njega.

U svojem letku, hitna medicinska služba navodi neka od ovih stanja kada trebate pozvati hitnu pomoć:

  • nagle poteškoće u disanju

  • otežani govor, slabost ili oduzetost dijela tijela

  • iznenadna bol u prsnom košu

  • opekline

  • pothlađivanje

  • iznenadne promjene ponašanja koje dovode u opasnost bolesnika ili okolinu

  • neuobičajeno krvarenje na bilo koji od prirodnih otvora tijela

  • otežani govor, slabost ili oduzetost dijela tijela, iskrivljenost lica

Pri zvanju, hitna medicinska služba moli da ostanete mirni te da osvijelite ulazna vrata i kućni broj te ako ste u mogućnosti, pošaljete nekoga tko će dočekati tim. Više informacija o tome kada i kako zvati hitnu medicinsku službu, pronađite ovdje.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo