Zdravlje

Zdravlje

Ugasite cigaretu i smanjite rizik od bolesti srca

Pušenje je odgovorno za 20 posto slučajeva bolesti srca! Liječnici savjetuju: ugasite cigaretu jednom zauvijek i smanjite svoj rizik od krvožilnih bolesti.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Wisconsinu su u svoju studiju uključili preko 1500 pušača, uključujući i preteške i pretile osobe (prosječan indeks tjelesne mase bio je 29,6). Prosječni je ispitanik pušio 21 cigaretu dnevno prije početka istraživanja, a svi su uključeni u jedan od pet programa prestanka pušenja u trajanju godine dana. Oko 36 posto je uspješno prestalo pušiti i kod ovih je ispitanika zamijećen porast u razini dobrog kolesterola od pet posto. Također su se čestice ovog dobrog kolesterola povećala – male čestice HDL-a predstavljaju rizični faktor za bolesti srca.

Stručnjaci ističu kako je učinak prestanka pušenja jednak neovisno o broju cigareta koje su osobe pušile prije uključenja u školu nepušenja – bitno je naglasiti kako su gašenjem cigarete napredovali za svoje zdravlje i time smanjili rizik od krvožilnih bolesti. Porast razine HDL-a od samo jednog miligrama po decilitru jednak je tripostotnom smanjenju rizika od bolesti srca i krvnih žila u sljedećih deset godina.

Jedina negativna strana prestanka pušenja bilo je debljanje. Ispitanici su se u prosjeku udebljali 4,5 kilograma u odnosu na pola ili jedna kilogram koje su dobili ispitanici koji nisu uspjeli u svom naumu gašenja cigarete. Američki istraživači ističu kako bi rezultati bili bolji da su ispitanici kontrolirali svoju težinu i nisu dopustili debljanje.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska
zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo