Umor, bol u zglobovima, suha koža... Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina C - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Umor, bol u zglobovima, suha koža… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina C

Shutterstock

Unosite li putem hrane dovoljno vitamina C?

Vitamin C ne služi samo za jačanje imuniteta, on pospješuje apsorpciju željeza i kalcija, koji su iznimno važni za zdravlje, ali i pomaže protiv alergija, olakšava mršavljenje, važan je za dobar vid a ustanovljeno je kako su osobe čija prehrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina. 

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a evo koji simptomi mogu otkriti njegov nedostatak u organizmu. 

ČESTO STE BOLESNI 

Kako je ovaj vitamin iznimno važan za imunološki sustav i djeluje kao antioksidant, nemojte se iznenaditi ako ste češće bolesni i treba vam više vremena za oporavak. Postoje i neki dokazi koji kažu kako vitamin C djeluje kao dobra zaštita od nekih bolesti poput upale pluća ili mjehura. Ako je svaka prehlada vaša, možda je to signal da vaš organizam treba više ovog vitamina, a ako vas bole zglobovi, vitamin C će potaknuti proizvodnju kolagena što će sigurno utjecati na smanjenje boli.

STALNO STE UMORNI 

Razlog za vaš umor može biti manjak ovog vitamina, a posebno ako ste stalno umorni a niste uveli nikakve promjene u život. Potrebno je naravno prvo s liječnikom porazgovarati o problemu. U jednoj maloj studiji 6 od 7 muškaraca koji su imali niske razine vitamina C u krvi su rekli kako su često nervozni. Druga je studija pokazala kako nakon uzimanja vitamina C ispitanici više nisu osjećali umor, a taj je efekt trajao cijeli dan. 

KRVARE VAM DESNI

Vitamin C pomaže pri održavanju zdravlja krvnih žila, pa ako vam često krvare desni, razlog može biti i manjak vitamina C. Jedna je studija pokazala kako osobe koje imaju bolesti desni i koje su 2 tjedna jele grejp, nisu imale više toliko problema s krvarenjem desni. U pitanju je vitamin koji može prevenirati bolesti desni pa ga je potrebno više unositi ako vam krvare desni ali i potražiti savjet stomatologa. 

Vrtoglavica, problemi s pamćenjem, depresija… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina B12

MODRICE 

I u ovom slučaju krivac može biti manjak vitamina C jer će upravo on pomoći bržem zgrušavanju krvi i održavati tkivo jakim. 

Bol u zglobovima

Već smo spomenuli ovaj problem koji može biti posljedica manjak vitamina C u organizmu. Tu se opet vraćamo na kolagen koji će podržati zglobove, a za njegovu proizvodnju je potreban vitamin C. Ako vas boli kad hodate, imate otekline ili modrice oko zglobova, možda je vrijeme za novu dozu vitamina C. 

Smetaju vam tamne mrlje na licu? Pomoći može jedan vitamin

PROMJENE NA KOŽI 

Ako patite radi manjka vitamina C u organizmu, mogu se javiti neke promjene na koži koje je lako primijetiti. Neke od promjena koje su često simptom manjka vitamina C mogu biti:

  • promjena bolje kože na nekim područjima
  • modrice, posebno na mjestima gdje se inače ne javljaju
  • suha koža i ispucale usne

Ovi simptomi se obično povuku kada povećate unos vitamina, pa ako se ne radi o nekom drugom uzroku, posegnite za novom dozom vitamin C.

U kojim namirnicama se nalazi vitamim C i koliko ga je potrebno?

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, naranče, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršin. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo