Upala uha ljeti - kako do nje dolazi i što učiniti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Upala uha ljeti – kako do nje dolazi i što učiniti

Naše uho dijeli se na tri dijela pa tako u njemu razlikujemo tri vrste upale – onu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg. Vrlo ih je bitno prepoznati jer je i liječenje drukčije. Upala koja se najčešće javlja ljeti je ona vanjskog uha zbog raznih vanjskih utjecaja.

Primjerice, kod plivača to može biti voda koja ostane u zvukovodu. Do upale može doći zbog toplog vremena, vlage i znoja, kao i zbog izloženosti klimatizaciji. Ljudi koji imaju problematičnu kožu s češćim pojavama ekcema i psorijaze podložniji su ovom zdravstvenom problemu. 

Upala vanjskog uha je zapravo upala kože zvukovoda, kanala koji vodi do bubnjića. Najčešće se radi o bakterijskoj upali, ali nije rijetkost ni gljivična infekcija.

Bolesnici se najčešće žale na izrazito jaku bol, kažu da ih boli pola glave. Pritisak na tragus (mala izraslina ispred zvukovoda) je bolan. Također mogu biti prisutni slabiji sluh i jak svrbež. Kod jake upale mogu oticati i limfni čvorovi oko uške.

Bitno je da se iz uha ukloni voda  jer upravo ona pospješuje upalu. Obavezno treba uzeti nešto protiv bolova – analgetik, a ako upala ne prolazi treba se javiti svom liječniku.

Savjeti plus:

Ne treba stavljati vatu u uši. Ako uho curi, onda ga je bolje češće obrisati.

Ne čistiti sa štapićima. Ako se stvara pretjerani cerumen treba ga isprati ili otopiti sa sprejevima za uho.

Potrebno je isprati sapun ili šampon iz uha. Iziritirana koža svrbi, bolesnik se češe te se stvaranjem ranica pogoršava upala.

Nakon plivanja treba pokušati izbaciti vodu iz ušiju. Također se preporuča osobama sklonim upalama uha kod plivanja korištenje čepića za uši.

Upala srednjeg uha

Kao što smo spomenuli, uz upalu vanjskeg uha postoje još dvije vrste.

Srednje uho je dio uha koji se nalazi iza bubnjića i povezano je sa stražnjim dijelom nosa preko Eustahijeve tube. Češće se javlja kod djece, ali se može javiti u bilo kojoj dobi.

Upala srednjeg uha se manifestira znacima kao što su: bol u uhu, oslabljeni sluh, povišena tjelesna temperatura, neumorni plač kod male djece, curenje gnoja iz uha kod puknuća bubnjića.

Što se tiče liječenja, potrebno je, pogotovo djeci, dati lijek protiv bolova i za snižavanje temperature npr. ibuprofen ili paracetamol. Kapi u nos (dekongestivi) dobro su došle jer do upale uha dolazi zbog začepljenja nosa i Eustahijeve tube, a dekongestivi ih odčepe. Kod upale srednjeg uha potrebno je javiti se liječniku radi adekvatne terapije i sprečavanja komplikacija kao što su naprimjer mastoiditis (upala kosti iza uha), prelazak u kroničnu upalu, upala unutarnjeg uha, perforacija bubnjića ili oslabljen sluh.

Upala unutargnjeg uha

Upala unutarnjeg uha najčešće je virusna, a prethodi joj infekcija gornjih dišnih putova. Ostali uzročnici mogu biti kronična upala srednjeg uha, meningitis, trauma glave, određeni lijekovi i tumori.

Kod upale unutarnjeg uha kao prvi simptom najčešće se javlja zujanje u uhu, zatim slabljenje sluha, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, mučnina i povraćanje. Kada se jave ovi znaci treba konzultirati liječnika jer uz adekvatnu terapiju najčešće dolazi do potpunog ozdravljenja.

Foto: Shutterstock

Znate li si pomoći biljkama iz vrta – Čuvarkuća liječi upalu uha, bronhitis, čir na želucu i menstrualne tegobe

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo