Upoznajte se s najvećim ljudskim organom – kožom

masaza-spa-opustanje-zena-njega-lijepa2

Koža je najveći ljudski organ odgovoran za mnoge zadaće, od održavanja unutarnje temperature, pohrane energije, do zaštite tijela od štetnih kemikalija i bakterija. Sastoji se od slojeva stanica, živaca i žlijezda, te pridonosi oko 18 posto naše tjelesne težine.

Tri sloja kože

Koža uključuje tri sloja. Vanjski se zove epidermis i djeluje kao štit protiv štetnih tvari (koje donose upalu) i zaključava vlagu, srednji sloj se zove dermis ili korij, dok je subcutis masno potkožno tkivo koje skladišti energiju.

Boje su u nama

Boja kože ovisi o stanju krvnih žilica, boji krvi i količini pigmenta melanina. Što je veća količina melanina, to će koža biti tamnije boje. Međutim boja kože pripadnika različitih rasa nije odražena brojem melanocita (stanica koje stvaraju melanin). Primjerice, koža Azijata sadrži veću količinu karotena, te zato ima žućkastiji ton.

Vaša je koža mlađa od vas

Epidermis stalno stvara nove stanice kože koje se stvaraju u dubini i izlaze na površinu. Cijeli ciklus traje otprilike dva tjedna. To znači da se površinski sloj kože (koji je stalno na udaru sunčevih zraka, vjetra i ozljeda) uglavnom sastoji od mrtvih stanica. Svake minute naše tijelo izgubi oko 30.000 stanica, koje se zamijene novima, a svakih mjesec dana se obnovi cijeli epidermis.

Bore

Srednji sloj kože je četiri puta gušći od površinskog i sadrži žlijezde koje luče znoj i sebum (masnu supstancu koja čuva kožu od isušivanja). Te tvari izbijaju na površinu putem sićušnih otvora – pora. Kolagen i elastin su proteini sadržani u dermisu zbog kojih je koža čvrsta i podatna. Kako starimo, njihova se količina smanjuje, te je koža vidno tanja i osjetljivija, što znači da su bore izraženije s godinama.

Najosjetljivija područja

Srednji sloj kože je glavno mjesto događanja, jer se ovdje nalaze krvne žile i živci. Živci šalju poruke o okolišu i osjetima mozgu (kakva je temperatura, tlak, je li nas netko dotaknuo, osjećamo li bol i sl.), ali oni nisu jednako podijeljeni na sve dijelove tijela. Najgušće nakupine živaca se nalaze na rukama, licu i genitalijama.

Ženska vs. muška koža

Subcutis je najdublji sloj kože koji tijelu pruža izolaciju kako bi se održala unutarnja homeostaza. Također djeluje kao obrambena barijera protiv ozljeda jer apsorbira traume i šokove. Donji se sloj sastoji od mlohavog vezivnog tkiva i adipocita (masnih stanica u kojima je uskladištena energija). Na njihovu nesreću, subcutis je deblji kod žena.

Jeste li debelokožac?

Koža koja prekriva leđa, tabane, dlanove i pete je najdeblja, dok su vjeđe, uši, nos i usne prekrivene najtanjim slojem kože.

Kako njegovati kožu?

Najbolji način na koji se možemo brinuti oko svoje kože jest izbjegavanjem dugog izlaganja suncu i njegovim štetnim UV zrakama, prestankom pušenja, izbacivanjem alkohola i uravnoteženom prehranom. Jednako kao što se za ljepotu kože brinemo redovitim uklanjanjem mrtvog sloja stanica i hidratacijom, možemo imati sjajnu i elastičnu kožu zbog dobrobiti pravilne prehrane.

Jedan od najvažnijih sastojaka zdrave kože je vitamin A – a njega možemo dobiti konzumirajući mliječne proizvode. Jagode, borovnice, kupine i šljive su bogate antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala koji izazivaju oštećenje DNK stanica. Također, namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama (losos, orasi i lanene sjemenke) održavaju kožu zdravom i štite ju od toksina.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!