Uz ove namirnice nećete primijetiti da ste u PMS-u - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Uz ove namirnice nećete primijetiti da ste u PMS-u

Foto: Shutterstock

Postoje mnogi prirodni načini koji mogu umaniti PMS poteškoće. Pozabavite se prehranom, vježbajte, krećite se, odmarajte…

Ne postoji čarobna tabelica koja će ukloniti simptome PMS-a, koji se često javljaju u obliku glavobolje, umora, bolnih i napetih grudi, aknama, nadutosti u donjem djelu trbuha, anksioznosti, nesanice, promjene raspoloženja, pretjeranog znojenja…

Kao i uvijek, prehrana može pomoći umiriti i ove vrste tegoba. Evo koje namirnice možete uključiti u prehranu u tim danima: 

Kalcij i magnezij: Sve namirnice bogate kalcijem odličan su saveznik u borbi protiv PMS-a. Kalcij utječe na razinu estrogena u tijelu i time pomaže organizmu da se lakše nosi sa simptomima. Odaberite mlijeko i mliječne proizvode. Bučine sjemenke, sjemenke suncokreta, kikiriki i indijski oraščići bogati su magnezijem koji pomaže pri prijenosu kalcija u kosti.

Omega 3 kiseline: Omega 3 kiseline kojima je riba bogata pomažu u ublažavanju menstrualnih grčeva. 

Vitamin B6: Banane su bogate  vitaminom B6 za kojeg je dokazano da kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

Prirodni antidepresivi: Osim što ćete se konzumiranjem ananasa riješiti nadutosti, možete biti sigurni da je učinkovit i kao prirodni antidepresiv jer visoka koncentracija mangana u njemu djeluje na povećanje razine serotonina ujedno poznatog kao hormona sreće.

Namirnice bogate željezom: Lisnato zeleno povrće bogato je željezom, koje žena gubi prilikom menstrualnog krvarenja te je bitno ga kroz hranu nadoknaditi i pri tom smanjiti mogućnost pojave nekih od simptoma PMS-a.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo