Zdravlje

Zdravlje

Velik broj žena ne zna da ima miom – prepoznajte simptome!

Foto: Shutterstock

Kada je riječ o miomu, stručnjaci tvrde da nema mjesta strahu. Riječje o dobroćudnom rastu maternice, koji je relativno čest u reproduktivnoj dobi žene (do menopauze).

Miome karakterizira nepravilan rast mišićnih stanica maternice, koji formira fibrozne čvorove unutar tkiva maternice, pa ih često nazivamo fibromima ili fibroidima. Oni nemaju povećan rizik za rak maternice i gotovo nikad se ne razvijaju u zloćudnu tvorbu. 

Miom je najčešće dijagnosticirani tumor u ženskoj zdjelici

Najčešća je pojavnost mioma između 30. i 40. godine, a uzrok nije poznat. Ipak, zna se da do nastanka mioma ne dolazi dok tijelo žene ne počne proizvoditi hormon estrogen. Isto tako, evidentan je njihov nagli porast u trudnoći, kada tijelo proizvodi veće količine ovog hormona. Nakon menopauze pak miomi prestaju s rastom, a u nekih žena dolazi i do njihova smanjenja (pretpostavlja se, zbog pada estrogena). Veličina mioma varira. Neki su veličine zrna kukuruza, dok drugi mogu narasti i do 20 centimetara.

Miom je najčešće dijagnosticirani tumor u ženskoj zdjelici kao i najčešći razlog za histerektomiju (odstranjenje maternice). Stoga osim zdravstvenog aspekta miomi za sobom nose i psihološku komponentu (gubitak “osjećaja ženstvenosti”), pa i ekonomsku (cijena operacije).

Miomi mogu biti pojedinačni, ali često ih vidimo i u većem broju

U ekstremnim slučajevima mogu narasti toliko da potiskuju i dijafragmu te uzrokuju neginekološke smetnje u disanju i radu crijeva. Mnoge žene (oko 30 posto) imaju miome tijekom života. No, velik broj žena i ne zna da ih ima jer oni ne uzrokuju simptome. Tek slučajnim nalazom pri ginekološkom ili ultrazvučnom pregledu postavlja se kod njih dijagnoza mioma.

Simptomi

U većine žena (75 posto) miomi ne uzrokuju nikakve simptome. U preostalih 25 posto

žena simptomi ovise o broju, veličini i lokaciji mioma. Kod žena sa simptomima ove bolesti oni uključuju:

  • Obilna menstruacijska krvarenja
  • Dugotrajnije menstruacije (dulje od tjedan dana)
  • Bol ili pritisak u zdjelici
  • Učestalo mokrenje
  • Poteškoće sa pražnjenjem mokraćnog mjehura
  • Konstipacija crijeva (zatvor)
  • Bolovi u leđima ili nogama
  • Bolan spolni odnos

Svi navedeni simptomi zahtijevaju odlazak ginekologu.

Čimbenici rizika

Osim životne dobi, rizik od mioma povećava nasljednost (ako vaša majka ili sestra ima miom), rasa (češće obolijevaju crnkinje), rana pojava prve menstruacije, korištenje oralnih hormonskih kontraceptiva, pretilost, manjak vitamina D, dijeta bogata crvenim mesom, a siromašna zelenim povrćem i voćem, konzumacija alkohola.

Dr. med., Gordan Crvenković / Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Prevencija raka dojke

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo