Veljača "prevrtača": I ove godine opravdat će svoj karakter vremenskim prilikama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Veljača “prevrtača”: I ove godine opravdat će svoj karakter vremenskim prilikama

Veljača je najkraći mjesec u godini, jedini mjesec ženskog roda, a postoji i zanimljiv izraz “veljača prevrtača”… Pa, koliko je on doista opravdan?

Ako je suditi po najavi vremena za idućih nekoliko dana, onda svakako da! 

Naime, kako piše Državni hidromeoterološki zavod idućih dana mnogi će govoriti da osim što nije bilo ‘prave zime’ preuranjeno je stiglo i proljeće. I bit će barem dijelom u pravu:

Uz jačanje jugozapadnjaka na kopnu te uz umjereno, a povremeno i jako jugo na Jadranu, temperatura zraka bit će i iznad 15 °C. Čak će u unutrašnjosti uz više sunčana vremena biti i viša nego u nekim mjestima duž obale i na otocima. A osim dnevne topline treba naglasiti da će i noći biti razmjerno tople, izostat će i jutarnji minusi. Pritom će biti i povremene kiše, uglavnom duž obale i u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Najviše ipak na širem riječkom području.

Navode i kako je sve izvjesnije da će već utorak donijeti nagli obrat situacije. Promjena vremena bit će nagla i izražena:

Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale. U svakom slučaju nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije, savjetuju.

Ako zbog ovog promjenjivog vremena osjećate tegobe onda jerojatno spadate u skupinu meteoropata. Da bi se organizam priviknuo na negativne utjecaje vremena, bitno je što više boraviti na svježem zraku bez obzira na vremenske prilike.

Tipični simptomi osjetljivosti na vremenske promjene su osjećaj mučnine, depresivno stanje, razdražljivost, hirovite promjene raspoloženja, te pojačano lupanje srca, migrena, visok ili nizak krvni tlak te opća tjelesna slabost i neobjašnjiv umor.

“Pod utjecajem vremenskih promjena dolazi do pojačanog lučenja hormona prednjeg režnja hipofize ACTH (hormon stresa), a smanjuje se lučenje endorfina, koje često nazivamo i hormonima sreće. Zbog relativnog manjka endorfina dolazi do povećane osjetljivosti, ne samo u smislu smanjenog raspoloženja, već i tjelesnih manifestacija, kao što su povećana osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustava. Stoga se pod utjecajem loših meteoroloških prilika može javiti glavobolja, umor, nesanica, bolovi u kostima, vrtoglavica, razdražljivost, smetnje koncentracije i pažnje, a kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja simptoma kronične bolesti“, upozorava dr. Sanja Škrnički Kršek.

Smeta vam južina? Evo kako se možete boriti protiv nje

M. P. 

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo