Zdravlje

Zdravlje

Visoki tlak, infarkt i upala srčanog mišića samo su neki od uzroka srčane slabosti

Shutterstock

Radi se o bolesnicima sa slabošću srčanog mišića različitog uzroka koji imaju tzv. disinkroniju u kontrakcijama (stiskanju) srčanog mišića kao posljedicu bloka lijeve grane.

Glavna posljedica bloka lijeve grane u tim slučajevima jest to da se desna i lijeva strana srca (klijetke) pa čak i djelovi iste klijetke (posebno lijeve) ne kontrahiraju (stiskaju) istovremeno, uslijed čega se značajno smanjuje efikasnost svake pojedinačne kontrakcije glavni su kandidati za ovaj oblik liječenja.

Kardiolog objašnjava koliko su opasne aritmije u mladih osoba i kako se liječe

Uzroci  srčane slabosti su: najčešće srčani infarkt kao posljedica koronarne bolesti (začepljenje koronarnih arterija), nereguliran krvni tlak, infekcija i upala srčanog mišića, izloženost toksinima (prvenstveno alkohol).

Simptomi srčane slabosti

Simptomi su nepodnošenje napora, nedostatak zraka, te poteškoće s disanjem u ležećem položaju. Također, može doći od oticanja nogu kao posljedica zadržavanja tekućine.

Oko 2% odrasle populacije u razvijenim zemljama ima razvijene simptome srčane slabosti. Oko 10% populacije sa simptomima srčane slabosti ima dodatno izraženu disinkroniju u srčanim kontrakcijama te su kandidati za resinkronizacijsku terapiju. Drugim riječima oko 400 ljudi na milijun zdrave populacije ima simptome srednje teškog i teškog srčanog zatajenja uz izraženu disinkroniju. Analogijom u RH godišnje imamo oko 1700 kandidata za ovaj oblik liječenja srčanog popuštanja.

Resinkronizacijski elektrostimulatori (pacemakeri) imaju, za razliku od tzv. „običnih“ elektrostimulatora, jednu elektrodu više i razvijeniji „softwere“ koji omogućava istovremeno (sinkrono) stiskanje lijeve i desne strane srca.

Obični elektrostimulatori imaju jednu ili dvije elekrode koji se postavljaju u srčane šupljine na desnoj strani srca (pretklijetka i klijetka). Kod resinkronizacijskog elektrostimulatora postoji i treća elektroda koja se postavlja na lijevu stranu srca (kroz srčanu venu), a koja sinkronizira trenutak stiskanja lijeve klijetke u odnosu na desno srce i na taj način istiskuju krv iz srca na najefikasniji način. Sam postupak postavljanja ove vrste elektrostimulatora zahtijeva iskusnijeg i dodatno educiranog operatera u odnosu na ugradnju tzv običnog srčanog elektrostimulatora.

Terapija produžuje život

Opsežna ispitivanja koja su provedena na različitim skupinama bolesnika pokazala su da ova terapija ima vrlo jasan pozitivan učinak: značajno smanjuje tegobe bolesnika, smanjuje i broj hospitalizacija te naravno posljedično podiže razinu kvalitete života. Osim toga nedvojbeno je dokazano da ova terapija produžuje život, tj. poboljšava prognozu odabranih bolesnika sa zatajivanjem srca. Prepručuje se da osobe koje dobiju resinkronizacijsku terapiju svakako nastave uzimati preporučenu terapiju koju su ranije koristili za liječenje srčane slabosti.

Oporavak nakon operativnog zahvata koji se izvodi u lokalnoj anesteziji je vrlo brz te bolesnici napuštaju bolnicu najviše nekoliko dana nakon zahvata.

Prvi resinkronizacijski elektrostimulator u svijetu postavljen je 2001. godine. Danas se u Europi u prosjeku ugrađuje 140 CRT aparata na milijun stanovnika (od 60 u Španjolskoj i Portugalu do 210 u Italiji i Njemačkoj – navedeni podaci su za 2012. godinu, danas su brojke zasigurno veće). U RH je 2014. ugrađeno 30 aparat na milijun, ali je i u ovom području napravljen veliki iskorak u 2015. kad je broj ugrađenih aparata utrostručen, pa danas imamo oko 100 implantacija na milijun.

Što su aritmije i kako se liječe? Kardiolog objašnjava sve što morate znati

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo