Zdravlje

Zdravlje

Vjera pomaže depresivnim osobama

Osobe koje često idu na misu manje su sklonije razvijanju depresivnih simptoma, glasi zaključak američkih istraživača Odsjeka za gerontologiju Sveučilišta Massachusetts iz Bostona. Jednako tako, osobe koje su na početku pokazivale znakove depresije bile su u manjoj mjeri depresivne dvije godine nakon što su započele aktivniji religiozni život.

Liječnici bi trebali biti svjesniji religijskih potreba svojih pacijenata, a kada su u pitanju stariji pacijenti, pogotovo ono nepokretni ili slabo pokretni, poboljšanje pristupa crkvama ili zajednicama koje obilježava religijsko slavlje moglo bi biti od velike pomoći za te osobe, savjetovala je Corina Ronneberg, voditeljica američke studije. “privatna molitva bi mogla kultivirati nadu i aktivirati kognitivne resurse koji bi eventualno mogli poništiti depresiju”, izjavila je Ronneberg.

Njen je tim analizirao prethodnu studiju provedenu nad preko 7700 osoba, od kojih je gotovo 2000 bilo depresivno. Depresiju su mjerili ljestvicom od osam stupnjeva, a ispitanici su određeni kao depresivni ako su imali barem tri simptoma depresije. Istraživači su ustanovili kako su depresivne i nedepresivne osobe imale slične religijske sklonosti, ali su nedepresivni ispitanici redovitije pohađali svetu misu: njih 45 posto, usporedno sa 37 posto depresivnijih osoba.

Ispitanici koji na početku istraživanja nisu bili zahvaćeni depresijom su također u manjoj mjeri osjećali depresivne simptome dvije godine poslije ako su često pohodili misu. Jednako tako, ispitanici koji su na početku studije bili depresivni su se u većoj mjeri “oporavili od depresije dvije godine poslije ako su često pohađali misu”.

Na sličnom je tragu i studija objavljena u Journal of Clinical Psychology 2010. godine u koju su američki stručnjaci uključili 136 osoba s teškom depresijom ili bipolarnom depresijom, koji su primili liječenje za svoj poremećaj u trajanju od osam tjedana. Stručnjaci su ispitali razinu intenziteta i ozbiljnosti njihove bolesti, jednako kao i duhovnog zadovoljstva.

Osobe koje su vjerovale u brižljivog Boga su bile 75 posto sklonije boljim rezultatima nakon završetka liječenja, ustanovili su znanstvenici Medicinskog centra Sveučilišta Rush: Vjera u Boga pomaže depresivnim osobama.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo