Vodič za pacijente za preventivni CT pregled pluća: Gdje na pretragu, kako do nalaza... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vodič za pacijente za preventivni CT pregled pluća: Gdje na pretragu, kako do nalaza…

Foto: Shutterstock

Upute za pacijente koji su kandidati za preventivni CT pregled pluća: tko treba na ovu pretragu, komu se javiti, tko će me i gdje naručiti, kako ću dobiti nalaz i što ako taj nalaz nije u redu, pitanja su na koja odgovore donosi ovaj vodič za pacijente.

CT niske doze zračenja otkrivat će karcinom pluća u ranoj fazi kada je bolest izlječiva. Cijeli je postupak informatiziran i pacijent neće morati po uputnicu, naručivati se i potom odlaziti po nalaz. Sve će obaviti kod svojeg obiteljskog liječnika koji će ga uputiti i naručiti na CT. Niska doza zračenja omogućena je na tim uređajima moderne generacije.

Nisu svi uređaji u 16 bolnica u zemlji gdje će se program provoditi u potpunosti jednaki. No zajedničko im je da je riječ o novim uređajima koji imaju nisku dozu zračenja pri ovoj pretrazi koja traje iznimno kratko te je potrebno samo kratko zadržati dah. CT, dakle, ne boli, nema posebne pripreme i pretraga je brzo gotova te se njome otkrivaju male promjene na plućima. Ovisno o nalazu, pacijent će od svojeg obiteljskog liječnika dobiti upute što treba dalje činiti.

Najviši rizik imaju pušači, a Hrvatska je u vrhu europskih zemalja prema broju pušača s oko 30 posto odraslog stanovništva koje puši svakodnevno.     

1. Trebam li pregled?

U Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća bit će upućeni ljudi u dobi od 50 do 75 godina koji su aktivni pušači. U program će biti upućeni i svi bivši pušači koji su prestali pušiti u posljednjih 15 godina, a koji imaju 30 godina “pušačkog staža”. Dakle, svi navedene dobi koji su nekada pušili kutiju dnevno tijekom 30 godina, odnosno dvije kutije dnevno tijekom 15 godina. Svaki program mora imati neke kriterije i okvir te gore napisani uvjeti ne znači da su automatski isključeni pušači, primjerice, godinu mlađi ili stariji od navedene dobi ili oni koji su prestali pušiti možda nešto ranije nego u zadnjih 15 godina. 

Liječenje raka pluća: Postoje mjerila koja pokazuju tko je kandidat za pametne lijekove i imunoterapiju  

2. Kamo ići?

Na preventivni CT kandidate za pretragu upućivat će njihov obiteljski liječnik. Ordinacija svakog obiteljskog liječnika u cijeloj zemlji imat će mogućnost selekcije kandidata i provođenja ovog Programa. Obiteljski liječnik svakog pojedinca koji se prepoznao u ovim kriterijima prva je adresa na kojoj će dobiti sve informacije. Sama pretraga obavlja se u 16 centara diljem Hrvatske: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Slavonski Brod, Pula, Zadar, Varaždin, Virovitica, Opatija te općina Krapinske Toplice.   

3. Što može moj obiteljski liječnik?

Obiteljski liječnik pacijenta će obavijestiti da bi trebao na ovaj pregled, naručiti ga na pretragu u najbližu bolnicu i obavijestiti pacijenta kada stigne njegov nalaz te mu objasniti sadržaj nalaza. Dakle, proces je informatiziran i nema odlaska po uputnicu, naručivanja ni hodanja po nalaz i traženja termina za njegovo tumačenje. Obiteljski liječnik dat će pacijentu termin i lokaciju kamo da ode na CT niske doze zračenja (Low Dose CT – LDCT) i informirati pacijenta kada u ordinaciju stigne njegov nalaz.     

4. Što ako nalaz nije dobar?

Ako nalaz preventivnog CT-a pokaže neke sumnjive promjene, obiteljski liječnik uputit će pacijenta na daljnju pulmološku obradu. Tada, dakle, ne završava program pa da se pacijent dalje mora sam snalaziti. Na nalazu će obiteljski liječnik dobiti jasne upute što je potrebno dalje učiniti u obradi pacijenta te će ga naručiti na pulmološku obradu, što je također dio ovog programa. Dakle, neće biti naručivanja, traženja termina i snalaženja pacijenta samog. Svi nalazi, dakle, dolaze obiteljskom liječniku uz uputu je li potrebna i kada kontrola ili daljnja specijalistička obrada.

Kako se otkriva rak pluća? Liječnici s Jordanovca objašnjavaju postupak     

5. Treba li mi uputnica?

Za program će biti izdavana posebna uputnica, a termin za pretragu pacijent će dobiti odmah u ordinaciji obiteljskog liječnika koji će ga naručiti kroz poseban sustav.     

6. Gdje ću dobiti nalaz?

Nalaz će očitavati posebno educirani stručnjaci, radiolozi koji su prošli još dodatnu međunarodnu edukaciju za rad s CT-om niske doze zračenja. Taj će nalaz biti dostavljen u računalo obiteljskog liječnika pacijenta koji će ga potom o njemu informirati uz jasne upute.     

Ivana Rimac Lesički

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo