Zdravlje

Zdravlje

Vrijeme je za rušenje mitova o štitnjači – kako nas ona štiti na sve načine?

Za mnoge probleme – od umora, teškoća sa spavanjem, problemima sa tjelesnom težinom do depresivnosti i autoimunih bolesti – spremno okrivljujemo štitnjaču, a gotovo se uvriježilo i mišljenje da žene nakon četrdesetpete (pa i ranije) imaju probleme sa štitnjačom i njezinim hormonima kao dio perimenopauze i menopauze.

No sve to ne mora biti tako, tvrdi Anthony William, čovjek koji je mnogima promijenio pogled na zdravlje. Naime, nakon što je u knjizi “Medicinski medij” progovorio o tome što se krije iza kroničnih bolesti, u najnovijoj knjizi “Zdrava štitnjača”, koja je objavljena u izdanju Planetopije, govori o ovom po mnogima tipično “ženskom problemu”, iako i mnogi muškarci pate od istih simptoma.

Najslabija točka

Robert De Niro, Gwyneth Paltrow, Uma Thurman, Demi Moore…, dugačak je popis holivudskih zvijezda koje su zbog problema sa štitnjačom obratili Williamsu koji neprestano propagira kako ova žlijezda ne djeluje samo na tjelesnoj razini.

Tvoja štitnjača, taj djelić tvog tijela za koji su ti jednom rekli da je tvoja najslabija točka, pa čak i da ti je neprijatelj, zapravo je bila tvoja najveća snaga i najvažniji zaštitnik. Na duhovnoj razini, ona je tvoj štit, tvoj čuvar koji čuva sva blaga koja si na svom putu stekao; ona je dio tvog oružja koje podupire tvoje napredovanje u životu, kaže Anthony William.

U najnovijoj knjizi “Zdrava štitnjača” ruši mitove o zdravlju te podrobno objašnjava simptome, stanja i pravu funkciju štitnjače. Najveći dio knjige posvećen je iscjeljenju štitne žlijezde: što izbjegavati, hrana, ljekovito bilje i dodaci prehrani; 90-dnevna rehabilitacija s receptima te tehnike iscjeljenja. Jedan dio posvećen je tajnama sna upravo zato što se nesanica i problemi sa spavanjem vežu uz probleme sa štitnjačom.

Zdrave navike

I poznata zagrebačka liječnica dr. Sanja Toljan dijeli njegovo mišljenje kako zdrava štitnjača zahtijeva cjelovit pristup i zdrave životne navike, prije svega prehrambene.

Karcinomi štitnjače – bolest kod koje je kirurški zahvat glavna terapija

“Zdrava štitnjača u našem tijelu predstavlja zdrav metabolizam, to jest pretvorbu energije iz hrane u našu sposobnost da živimo, radimo, veselimo se volimo i budemo sretni. Nasreću, medicinsko znanje danas je daleko otišlo i može im puno pomoći na putu pronalaženja zdravlja, sugerirajući im da u svoj svakodnevni život uvedu zdravu prehranu i obavezne dodatke prehrani koji će stabilizirati funkciju štitnjače”, kaže dr. Toljan kojoj se žene najčešće javljaju jer su skeptične prema terapiji koju im nudi konvencionalna medicina ili im ta terapija ne djeluje.  Osim toga, navodi dr. Toljan, žene imaju mnoga pitanja o tome kako si pomoći, trebaju li uzimati određenu vrstu prehrane, dodatke prehrani, hormone…

Danijela Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo