Zdravlje

Zdravlje

Vrste upale grla i kada se javiti liječniku

Upala grla lako se liječi kod kuće narodnimlijekovima, čajem i vitaminima, no nemojte ju podcjenjivati. Ako se ne liječi, može doći do upale pluća.

Iako smo upali grla skloni čitave godine jer smo uvijek podložni padu imuniteta, tijekom zimskih mjeseci posebno smo osjetljivi.

Pod upalom grla najčešće mislimo na faringitis – upalu ždrijela ili tonzilitis – upalu krajnika. Ljudima je poznatiji po žarkom crvenilu iza resice u usnoj šupljini – objašnjava dr. Darija Čubelić, liječnica obiteljske medicine.

Upala grla dijeli se na bakterijsku ili virusnu, a klice koje su uzročnici su zarazne.

Simptomi upale grla

Simptomi virusne upale grla su peckanje, žarenje grla, natečeni i bolni čvorovi, a najčešće se liječi kod kuće. S druge strane, simptomi bakterijske upale grla su bolno i žarkocrveno ždrijelo, bolni limfni čvorovi, a liječi se antibioticima. Ako se ove dvije upale ne liječe, može doći do upale sinusa, odnosno upale pluća – jer se zanemarana upala širi prema gore ili prema dolje.

Najčešći uzročnici su virusne upale su Rinovirusi, Adenovirusi, Respiratorni sincicijski virus, a bakterijske Betahemolitički streptokok.

Liječenje upale grla

Najčešća je ona virusna upala, a kod kuće ju možete liječi uz pomoć obilne hidratacije s puno čaja, inhalacijom, vitaminima, narodni lijekovima – poput grgljanja čaja od kadulje i naravno, mirovanje. No, ako ne odležimo ili se tijelo ne može boriti protiv virusa koji je uzročnik upale, na virus se može superponirati, odnosno nakalemiti i bakterija koja izaziva bakterijsku upalu.

Prirodni lijekovi za upalu grla koji odmah pomažu!

Vrstu upale možemo razlikovati i prema boji sekreta iz nosa – kod virusne je on bistar, dok je kod bakterijske gust i gnojan. Uz to, kod bakterijskih je česta i visoka temperatura (iznad 38 stunjeva), a kašalj nije tipična karakteristika za nijednu vrstu upale grla – suprotno općem mišljenju.

Ako imate upalu grla i odmah se prvi dan obratite liječniku, velika je vjerojatnost da će vas poslati doma. Širite zarazu, a osljabljenog imuniteta u ambulanti punoj bakterija još ste osjetljivi i samo vam može biti gore. Upalu liječite doma, a ako se nakon tri dana stanje ne popravi, obratite se liječniku. – ističe dr. Čubelić.

Ovim trikovima spriječite prehladu i ojačajte imunitet! A otkrijte i što vas točno muči – alergija, gripa ili prehlada?

Foto: Shutterstock 

Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo