Zdravlje

Zdravlje

Zapamtite simptome unutarnjeg krvarenja jer ishod može biti vrlo opasan

Shutterstock

Simptomi unutarnjeg krvarenja mogu biti posljedica raznih stvari, mogu biti jaki i iznenađujući uz bol, šok i nesvjesticu. Simptomi mogu biti i blagi dok ne dođe do ekstremnog gubitka krvi.

Simptomi unutarnjeg krvarenja mogu biti posljedica raznih stvari, mogu biti jaki i iznenađujući uz bol, šok i nesvjesticu. Simptomi mogu biti i blagi dok ne dođe do ekstremnog gubitka krvi. 

Isto tako simptomi unutarnjeg krvarenja ne moraju uvijek biti odraz ozbiljnosti situacije. Jako krvarenje može biti posljedica ozljede trbuha ili bubrega i prije nego se bolest pojavi. Čak i male količine krvarenja u području mozga mogu uzrokovati jake simptome pa čak i smrt. Uzroci unutarnjeg krvarenja mogu biti različiti koliko i simptomi. 

Što može uzrokovati unutarnje krvarenje? 

Trauma je najčešći uzrok unutarnjeg krvarenja. Aneurizma je nakupina u krvnim žilama koja može njih i oslabiti te dolazi do pucanja krvnih žila. Poremećaji kod zaustavljanja krvarenja kao što je hemofilija mogu osobu staviti u veći rizik od krvarenja, pa i unutarnjeg. Hemoragijske groznice uzrokuju unutarnje krvarenje,a i neki virusi mogu stvarati male krvne ugruške. 

Simptomi unutarnjeg krvarenja 

Kako smo naveli, simptomi ne moraju biti uvijek povezani s time koliko je jako krvarenje, ako se radi o traumi, manjak simptoma na početku ne znači da je osoba sigurna. Simptomi se mogu razviti kasnije i biti ozbiljni. Oni uključuju: 

“Maglicu” u glavi

Kada je u pitanju jako krvarenje i gubitak krvi, ovaj je osjećaj, uz vrtoglavicu, uobičajen. U slučaju da se radi o postepenom gubitku krvi, vrtoglavica će se javiti kada osoba pokuša ustati i u tom trenutku dođe do snižavanja krvnog tlaka. 

Fekalna transplantacija: Što morate znati o zahvatu koji liječi bolesna crijeva

Bol 

Bol je uobičajen simptom unutarnjeg krvarenja jer će krv iritirati tkivo. U nekim dijelovima tijela, poput prsa, bol može biti stalna na mjestu krvarenja. Ako se radi o trbuhu, bol se može osjetiti i u drugim područjima tijela. Na primjer, krvarenje u dijafragmi može izazvati simptome u lijevom ramenu. 

Izbjegavanje dodira 

To se često događa kod unutarnjeg krvarenja a radi se o tome da će osoba nesvjesno pokušati izbjeći dodire na mjestu gdje osjeća bol. 

Kratkoća daha 

Kratkoća daha može biti simptom unutarnjeg krvarenja u bilo kojem dijelu tijela, a s gubitkom krvi, manje je crvenih krvnih zrnaca koji nose kisik kroz tijelo. Manjak kisika uzrokuje probleme s disanjem. 

Nalaz mamografije bi mogao pomoći pri otkrivanju i drugih čestih bolesti – što trebate znati

Trnci u rukama i nogama 

Uz gubitak krvi, tijelo često onemogućava krvnim žilama na donjem dijelu tijela da prenose kisik važnim organima. Gubitak kisika u rukama i nogama može uzrokovati osjećaj da vam njima prolaze trnci. Unutarnje krvarenje može uzrokovati i hiperventilaciju. 

Problemi s vidom

Promjene u vidu su česte kod unutarnjeg krvarenja, a javljaju se često prije gubitka svijesti, kada je gubitak jak i ozbiljan. Druge promjene s vidom mogu biti posljedica krvarenja u mozgu. 

Mučnina ili povraćanje 

Ovi se simptomi mogu javiti radi gubitka krvi kao odgovor na bol. Česti su kada do krvarenja dolazi u probavnom traktu ili mozgu. 

Jako znojenje 

Ovo je simptom koji se može javiti kada se radi o naglom gubitku krvi, što može uzrokovati velike promjene u tjelesnoj temperaturi, a upravo će to uzrokovati jako znojenje. Često će ljudi reći da ih je oblio hladan znoj. 

Hiperuricemija je pošast današnjice – provjerite popis namirnica koje treba izbjegavati

Modrice 

Modrice ponekad mogu indicirati na mjesto krvarenja, pa tako ako se radi o krvarenju u području trbuha, upravo tu mogu nastati modrice. Velike modrice se javljaju i kada je u pitanju fraktura. 

Promjene u mentalnoj slici 

Promjene u mentalnoj slici, poput osjećaja zbunjenosti i gubitka orijentacije mogu biti znak da je dosta krvi izgubljeno. To je ujedno i znak da se hitno javite liječniku. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo