Zdravlje

Zdravlje

Zašto je pivski trbuh opasan i kako ga se riješiti?

Znamo da je pivo samo po sebi kalorično, a ako još tome dodamo grickalice koje se odlično slažu s ovim napitkom, postaje nam jasno kako nastaje pivski trbuh. Ipak, ostaje pitanje zašto on češće “napada” muškarce?

Kada pijete pivo, jetra pretjerano radi kako bi se pročistila od alkohola, ako tome dodamo čips i ostale grickalice, poneka neželjena kalorija će ostati. Pivo je samo po sebi kalorično, a u jednoj limeci ovog napitna nalazi se oko 150 kalorija.

Znamo da pivo deblja, ali zašto od njega nastaje pivski trbuh? Izgleda da se radi o spolu i godinama. Nakon 35-te godine metabolizam se usporava i dok se muškarci u tom periodu najviše debljaju u području trbuha, ženama se masnoće raspoređuju i po bokovima i stražnjici, prenosi bbc.com

Opasnosti pivskog trbuha u srednjoj dobi

O pretilost uzrokovana pretjeranom konzumacijom alkohola sve se više istražuje i saznanja ne donose dobre vijesti. Postoje opravdani razlozi (osim izgleda) zašto bi se pojedinci trebali riješiti trbuha, i na svu sreću postoje načini koji će im u tome pomoći.

Ovo su opasnosti koje prijete:

* Pivski trbuh je simptom metaboličkog sindroma – kombinacije zdravstvenih problema koji mogu povećati šanse za ozbiljne probleme koji mogu dovesti do preuranjene smrti.

* Višak masnoće na području trbuha može voditi do kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka.

* Rizik od razvoja dijabetesa tip 2.

* Osobe koje imaju veliki trbuh mogu patiti od manjka samopouzdanja, što u konačnici može voditi do depresije.

* Danas postoje dokazi koji ukazuju da osobe u srednjoj dobi s ovim problem pripadaju grupi ljudi koji imaju dvostruko veće šanse za razvoj demencije kasnije u životu.

* Ova pojava obično ide ruku pod ruku s manjkom fizičke aktivnosti, a oni koji nisu u formi mogu propustiti puno lijepih trenutaka u životu.

Kako se riješiti pivskog trbuha

Naveli smo dovoljno dobre i jake razloge zašto biste se trebali riješiti viška masnoće na području trbuha, a evo i nekoliko primjera kako to postići:

* Potrebno je prestati konzumirati alkohol, a ako ga se ne možete u potpunosti odreći onda bi bilo dobro birati ono s manje kalorija.

* Redovita tjelovježba je odličan način za trošenje kalorija, a za najbolji rezultat potrebno je na dan odvojiti otprilike 30 minuta nekoliko puta tjedno. Važno je znati da sama vježba neće u potpunosti otkloniti problem, stoga biste trebali obratiti pažnju i na namirnice koje konzumirate.

* Preporučljivo je jesti više manjih obroka na dan što će probavnom sustavu dati dovoljno vremena da radi kako treba.

* Izbjegavajte brzu i prženu hranu, a ako volite “grickati” između obroka, napravite štapiće od mrkve, pojedite jabuku ili napravite čips on kelja, jabuke ili cikle.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo