Zdravlje

Zdravlje

Zašto smo kod doktora nakon blagdana?

Koliko se opustimo tijekom blagdana često se ne odrazi samo na kilaži, već i na našem zdravstvenom stanju.

Iako doktori i nutricionisti savjetuju da se pokuša kontrolirati konzumacija hrane i pića tijekom blagdanskih objeda kako bi izbjegli prejedanje, kada sjednemo za stol – sva upozorenja naglo zaboravimo.

Nadutost, bol u trbuhu, mučnina

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana pacijenti se najčešće javljaju u ordinaciju sa različitim gastrointestinalnim tegobama, vezanim uz preveliku konzumaciju hrane i piće. Najčešće se radi o probavnim smetnjama poput nadutosti, bolovima u trbuhu, mučnini, opstipaciji, čemu su nekako skloniji stariji bolesnici – objasnila je Sanja Škrnički Kršek, doktorica medicine te specijalistica obiteljske medicine.

Kod mlađih pacijenata i pacijenata srednjih dobi, pojavljuju se simptomi dispesije, odnosno bolovi u gornjem dijelu probavnog sustava, te simptomi žgaravice i mučnine.

Također, doktorica je naglasila kako su češći slučajevi pacijenata s žučnim kolikama, tj. pacijenata koji osjete bol pod desnim rebrenim lukom te kod kojih je bol popraćena mučninom i povraćanjem. Osim što kolike mogu rezultirati hospitalizacijom, također može doći do hitnog operativnog zahvata. Razlog nastanka ovakve vrste boli je obilniji unos masnih obroka, no i povećane konzumacije alkoholnih pića.

Zbog Božića – zaborave popiti lijekove

Osim novonastalih zdravstvenih tegoba, doktorica Škrnički Kršek napomenula je kako opuštanje tijekom blagdana dovodi i do pogoršanje kronične, odnosno osnovne bolesti od koje pacijent pati. Razlog tome je što pacijenti u duhu blagdana zaborave popiti propisanu terapiju te se zbog toga češće javljaju u kliniku zbog porasta vrijednosti krvnog tlaka ili šećera u krvi.

Povećani broj srčanih udara

– Nekontrolirani unos slane hrane, hladnije vrijeme, tj.niže temperaturne vrijednosti zraka, uz smanjenu fizičku aktivnost mogu izazvati ozbiljne zdravstvene teškoće, poput retencije natrija i vode s posljedičnim zatajenjem srca, plućnim edemom. Prema nekim studijama i broj srčanih udara veći je za vrijeme blagdana, što se vezuje uz preveliku konzumaciju hrane i pića, te izostanak zdravih životnih navika, istaknula je doktorica Škrnički Kršek.

Također, doktorica je naglasila da se posebno treba pripaziti na rukovanje pirotehničkim sredstvima u nadolazećim danima!

Pročitajte koje namirnice pomažu kod određenih probavnih tegobi, a za novogodišnji ručak odlučite napraviti zdravu francusku salatu bez majoneze.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo