Zdravlje

Zdravlje

Zašto su loši dečki prvi odabir žena?

Ako ste se pitali zašto žene radije biraju misteriozne, seksi i nepouzdane loše dečke, a zaobilaze dobrice, odgovor leži u njihovim – hormonima!

Istraživači Sveučilišta u Teksasu su ustanovili pravu snagu hormona pri odabiru potencijalnih partnera. Naime, kako se približavaju ovulaciji, pripadnicama ljepšeg spola će buntovnici biti privlačniji, unatoč tome što su izgledi za pravom stabilnom vezom vrlo mali.

“Prethodne studije su pokazale kako u tjednu prije ovulacije žene privlače seksi, zgodni buntovnici poput Georgea Clooneyja ili Jamesa Bonda, no sve do sada nije bilo jasno zašto one misle da je mudro tražiti dugoročnu vezu s tim muškarcima”, objasnila je Kristina Durante, voditeljica studije.

Tvrdi da pod utjecajem ovulacije žene same sebe mogu uvjeriti kako bi loši dečki mogli postati dobri očevi.

Njen je tim ispitanicama pokazao online profile dvije vrste muškaraca – onih seksi te pouzdanih. Ispitanice su profile gledale nešto prije ovulacije ili za vrijeme neplodnih dana. Stručnjaci tvrde: kada su žene bile na pragu ovulacije, smatrale su da će seksi muškarci kuhati, čistiti i pomoći im u kupnji ili oko djece.

U drugom su se pokusu žene našle licem u lice s glumcima koji su se pretvarali da su ili zločesti dečki ili pouzdani očevi. Prvi se susret dogodio kada su žene ovulirale, dok se drugi dogodio za vrijeme neplodnih dana. Kada su im istraživači postavili pitanje kakav bi otac bio muškarac da ima dijete s nekom drugom ženom, ispitanice su lako našle njihove mane. No, kada su ih pitali kakav bi on bio otac da ima dijete s njima, žene su smatrale da bi bio sjajan otac.

Za krivu sliku o muškarcima krivi su hormoni, glasi zaključak američkog istraživanja. Naime, dani prije ovulacije izobliče žensku percepciju, pa su pripadnice ljepšeg spola sklonije biranju opasnijih i pustolovnijih frajera, a ne prototipova dobrih očeva.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo