Zdravlje

Zdravlje

Zašto su srčane bolesti drukčije za žene nego za muškarce?

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu. Kako i zašto su one opasnije kada je riječ o ženama?

Iako je uobičajeno da određena bol u prsima nagovijesti srčani udar, kod žena se on može dogoditi i bez nagovještaja. Umjesto jake boli u prsima, žene mogu osjetiti bol u leđima, gubitak svijesti, nedostatak zraka i sl. Upravo zbog toga ne posumnjaju da se radi o srčanome udaru ili o nekim problemima sa srcem te je zbog toga stvar opasnija.

Svakodnevni stres

Svakodnevni stres više pogađa žene, a samim tim i veći je okidač za srčani udar. 57% žena iskusi smanjen protok krvi do srca tijekom stresnih situacija. Krvne se žile sužavaju što može dovesti do začepljenja i – srčanoga udara.

Prerano rođeno dijete

Žene koje su prerano donijele dijete na svijet (prije 37. tjedna) imaju veću vjerojatnost za oboljenje od nekih srčanih bolesti. Rizik od srčanoga udara povećava se za čak 70%.

Razina estrogena

Ulaskom žene u menopauzu povećava se i rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. To je zbog toga što se ženama smanjuje razina estrogena u organizmu koja utječe na zdravlje srca. Isto tako, cijeli imunološki sustav slabi jer žene s godinama postaju sklonije dijabetes, artritisu ili osteoporozi.

Apneja u snu

Iako je apneja povezana sa srčanim oboljenjima podjednako i kod muškaraca i kod žena, poremećaji u spavanju opasniji su za žene. Stoga, svakako bi se trebala obratiti pažnja i na to.

Rizici srčanoga udara koje trebate znati – posebice ako ste mladi!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo