Zdravlje

Zdravlje

Zašto žene češće imaju jače reakcije na cjepivo od muškaraca – iznenadit će vas podaci

Nuspojave cjepiva uključuju mučninu, temperaturu i bol na mjestu uboda. Žene su češće primijetile ove posljedice od muškaraca

Kako stoji na stranicama HALMED, najčešće prijavljene nuspojave u Hrvatskoj odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju. HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

Što morate znati o cjepivu protiv COVID-19 i neplodnosti? Evo što kažu liječnici

Analiza Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, provedena u prvom mjesecu cijepljenja, ukazuje da su žene, iako nuspojave nisu bile ozbiljne, prijavile njih češće od muškaraca. “Žensko tijelo se hormonalno i genetski razlikuje od muškog tijela, i čini se da na sva cjepiva drugačije reagiraju“, izjavila je dr. Betsy Koickel, iz New Yorka.

Hormoni mogu utjecati na imunološki sustav

Dr. Koickel dodaje kako hormon estrogen posebno utječe na reakciju na cjepivo imunološkog sustava. Dobar primjer razlike među spolovima i reakcijama imunološkog sustava kod žena je i to da se njima češće postavlja dijagnoza autoimunih bolesti poput lupusa ili multiple skleroze, pojasnio je dr. Daniel Kuritzs, šef infektivnog odjela u bolnici u Bostonu. No muškarci ne prolaze ništa bolje – češće oni imaju teške simptome bolesti COVID-19, a i prema statistici ih je više od ove bolesti i umrlo.

Dr. Jonathan Parsons, koji je pratio proces cijepljenja u centru Wexner (Ohio), ističe kako se većina cjepiva dok je trajala ova studija odnosi na stariju populaciju. Većina je žena u tom prvom ciklusu cijepljena bila starija od 60 godina, što znači da je menopauza vjerojatno iza njih pa i to treba uzeti u obzir jer se u njihovom slučaju više ne proizvode hormoni, kao na primjer estrogen.

“Sad kad se sve više mladih cijepi možemo doći do zanimljivih podataka o reakciji koja se razlikuje među spolovima“, dodao je dr. Parsons.

Jači imunitet kod žena može voditi do jakih nuspojava

Postoji šansa i da žene imaju zdraviji imunološki sustav koji može voditi do jakih nuspojava.

“Znamo i da su reakcije nakon drugog cjepiva jake kod mladih ljudi koji imaju jak imunitet“, dodao je Kuritzkes. “ Na žalost ne može se postaviti direktna poveznica između cjepiva i imuniteta ali se zna da je jača reakcija na cjepivo znak jakog imunološkog odgovora.

Ako se napravi ova stvar, mogli biste imati jače nuspojave nakon druge doze cjepiva

Možda se radi o prejakoj dozi

Neki stručnjaci misle da je moguće da je upravo ovo razlog, jer bi doza koja se daje muškarcima i ženama mogla biti prejaka za žene i tako rezultirati jačom reakcijom. Smatraju da se ne radi o samoj dozi već o vašoj tjelesnoj masi i dozi. No kako ne postoje za to dokazi, naglašavaju kako se to ne može potvrditi kao zaključak.

Dr. Kuritzkes ističe kako ta jedna analiza nije uspoređivala cjepiva, pa tako nuspojave nakon Moderne nisu uspoređene s onima nakon Pfizera. Ako je više žena primili jednu vrstu cjepiva koje će uzrokovati jače posljedice, moguće zato žene njih i prijavljuju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo