Zavrti vam se u glavi kod naglog ustajanja? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zavrti vam se u glavi kod naglog ustajanja?

Te nalete vrtoglavice uzrokuje nagli pad krvnog tlaka, tzv. ortostatska hipotenzija, a ona je povezana sa zastojem srca.

Američki su istraživači došli do ovog zaključka nakon što su pratili tlak 12.000 pacijenata kroz razdoblje od 17 godina. Ispitanicima je tlak mjeren dok su ležali i neposredno nakon što su ustali.

Stručnjaci Sveučilišta Sjeverna Karolina ustanovili su kako je osobe s ortostatskom hipotenzijom čak 54 posto sklonije srčanom zastoju. Čak i kada su uzeli u obzir osobe koje su bolovale od povišenog tlaka, taj je rizik iznosio 34 posto.

Ova veza bila je najjača kod ispitanika starih između 44 i 55 godina, tvrde istraživači u časopisu Hypertension.

Oko 11 posto pacijenata koji su doživjeli zatajenje srca imali su ortostatski hipoteziju na početku istraživanja, usporedno sa samo četiri posto ispitanika kojima srce nije zatajilo.

“Mjerenje ortostatskog krvnog tlaka može biti dodatak onome što već znamo o riziku od zatajenja srca i ne zahtijeva dodatnu opremu – samo standardni tlakomjer”, objasnila je dr. Christine DeLong Jones, voditeljica studije.

Zatajenje srca odnosi se na poteškoće srca da pumpa dovoljnu količinu krvi za cijelo tijelo i obično nastupi jer je srčani mišić preslab ili prekrut za pravilno funkcioniranje. Najčešće nastupi postupno i može se držati pod kontrolom uzimanjem lijekova.

Što možete učiniti kako biste smanjili svoj rizik od zatajenja srca? Saznajte u članku: Smanjite rizik od zatajenja srca!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo