Zdravlje

Zdravlje

Želite recept za uspješnu vezu? Budite vjerni sebi!

Budete li vjerni sami sebi, skladniji će romantični odnosi doći sami po sebi, tvrde rezultati najnovijeg istraživanja.

Spomenutom su studijom znanstvenici željeli utvrditi utječe li sposobnost ispitanika da sami sebe vide jasno i objektivno na njihov odnos s partnerom. Dakako, sudionici istraživanja su se morali ponašati u skladu sa svojim uvjerenjima te iskreno komunicirati s drugima.

Rezultati su pokazali sljedeće: ispitanici koji su za vrijeme istraživanja bili vjerni sami sebi, imali su pozitivniji odnos s voljenom osobom.

k“Ako ste vjerni sebi, lakše ćete s partnerom izgrađivati intimnost u vezi. Zbog toga će i vaš odnos biti ispunjeniji”, rekla je Amy Brunell, glavna autorica studije i profesorica psihologije sa Sveučilišta Ohio.

U istraživanju su sudjelovala 62 heteroseksualna para studentske dobi. I dok je prva faza istraživanja uključivala procjenu vjernosti samome sebi, druga je faza obuhvaćala ispitivanje raznih aspekata funkcioniranja veze, uključujući spremnost partnera na razgovar o osjećajima. Treća faza je podrazumijevala procjenu zadovoljstva romantičnom vezom.

Sve u svemu, istraživanje je pokazalo kako su, i muškarci i žene bili skloniji intimnijem i manje destruktivnom ponašanju s partnerom, ako su prije svega bili vjerni samima sebi. Zbog toga su, u konačnici, ispitanici imali pozitivniji odnos prema vezi. Ove su osobe, kao rezultat svega, bile sretnije..

Brunell ističe kako biti “vjeran sebi” ne znači kako biste trebali prihvatiti sve svoje nedostatke i ne pokušati napraviti pozitivne promjene u svom životu. Trebali biste biti svjesni svojih ograničenja, ali i područja u kojima se možete poboljšati.

Istraživanje je objavljeno u online izdanju časopisa Personality and
Individual Differences
.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo