Zdravlje

Zdravlje

Želite skinuti tetovažu? U Hrvatskoj je to velik problem samo zbog jednog razloga

Foto: Shutterstock

Otprilike jedna od pet osoba želi ukloniti tetovažu nakon nekog vremena, a to proizlazi iz promjena u modi i stilovima ili zbog starenja i odrastanja.

Pomoću lasera se one mogu lako odstraniti, baš kao i obojeni ožiljci od ozljeda. 

Kako djeluje laser?

Zahvaljujući selektivnom uklanjanju, zraka prodire kroz kožu i dopre do čestice tinte. Pigmenti apsorbiraju svjetlosnu energiju te se raspadaju. Jednom kad su uništeni, limfni sustav tijela ih apsorbira i uklanja. Tretman je brz, gotovo bez krvarenja te ne uzrokuje ozljede ili ožiljke. 

Crne, tamne i crvene tetovaže najlakše je ukloniti, dok je postupak nešto teži kod narančastih, ružičastih, smeđih, ljubičastih, žutih i drugih svjetlijih nijansi. Najteže je ukloniti tirkiznu, svijetlo plavu i svijetlo zelenu boju, a gotovo nemoguće žutu i bijelu.

U Hrvatskoj još nije regulirano tržište stoga se ne zna tko radi s kojom bojom ili od kojeg proizvođača dolazi što je i najvažnije za procjenu koliko je tretmana potrebno za uklanjanje tetovaže jer sve ovisi o onome što se nalazi pod kožom – koji postotak olova, pigmenta, itd.

Hrkanja se danas možete riješiti uz pomoć – lasera

Tko je dobar kandidat?

Najbolji su kandidati osobe sa srednje osunčanom ili neosunčanom kožom, ako lako dobivat ožiljke ili imate auto imune bolesti te uzimate određene lijekove –  niste dobar kandidat za uklanjanje tetovaže laserom. 

Kako izgleda oporavak? 

Nakon tretmana koža može biti crvena te se zna javiti osjećaj topline. Nakon nekoliko sati od tretmana na tretiranom području se mogu razviti male krastice koje nestaju u potpunosti nakon par dana. Liječnik će vas svakako savjetovati o njezi nakon tretmana

Liječenje vena ovisi o širini i mjestu gdje se nalaze – donosimo 6 mogućih metoda

Autor: Josip Lovrić, dr. med, specijalist opće kirurgije

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo