Zdravlje

Zdravlje

Želite sretan brak? Naljutite se s vremena na vrijeme

Slobodno iskažite svoj bijes – to može biti korisno za vaš brak! Tako bar tvrde američki istraživači koje je zanimala formula sretne veze.

Njihovo je otkriće oprečno s posljednjim trendom „pozitivne psihologije“ prema kojoj se parove uči neka opraštaju, budu optimistični, ljubazni i da misle pozitivne jer će tako uspjeti prebroditi ljubavnu krizu poput preljuba ili gadne svađe.

Ponekad “kratkoročna nelagoda izazvana ljutom, ali iskrenom svađom može biti dobra za vezu, u konačnici“, tvrde istraživači Sveučilišta u Floridi. Ovo se pogotovo odnosi na bračne partnere koji su skloni neslaganju ili koji iskorištavaju dobru ćud svoje bolje polovice, kao i njihovu spremnost opraštanju i zaboravu problema. Naime, ako se naljutite i to pokažete, to može dobro djelovati i time možete pokazati partneru da je njegovo ponašanje neprijatno i neprihvatljivo. Samim time, on će biti manje sklon istom ponašanju u budućnosti, tvrde američki stručnjaci.

“Ovaj rad sugerira kako ljudi trebaju biti fleksibilni u vezi načina na koji se odnose prema problemima koji će moguće nastati tijekom veze. Ne postoji čarobno rješenje, neki jedinstveni način ponašanja u vezi. Posljedica svake odluke koju donesemo u vezi ovisi o okolnostima koje ju okružuju“, objasnio je James McNulty, voditelj studije.

Koja je bit dobre svađe? Može li nam ona zaista poboljšati odnos s partnerom? O umijeću i pravilima dobrog svađanja razgovarali smo sa psihologinjom Ljubicom Uvodić-Vranić: Nakon dobre svađe bolje se razumijemo!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo