Zdravlje

Zdravlje

Žene bolje pamte zbog dubokog muškog glasa

Do ovog su zaključka stigli škotski istraživači nakon što su proveli dva pokusa nad dvije skupine žena.

Prvoj su skupini ispitanica pokazali slike predmeta, a paralelno su pustili visoke ili duboke muške ili ženske glasove koji su izgovarali nazive tih istih predmeta sa slika. Ti su glasovi bili izmanipulirani.

Zatim su im pokazali slike sličnih, ali ne istih predmeta, a korišteni su pravi i manipulirani glasovi muškaraca i žena. Na kraju su ispitanice upitane kojih se predmeta sjećaju. Čini se kako ih se dublji muški glas više dojmio jer su se uglavnom sjećale predmeta koji su prikazani dok su čule duboki muški glas.

Jednako tako su ih istraživači pitali kakvi su im se glasovi više svidjeli – duboki muški ili viši ženski glasovi. U oba pokusa ispitanice su odabrale duboki muški glas.

“Naša otkrića pokazuju kako se žensko pamćenje pojačava s dubljim muškim glasovima, usporedno s manje privlačnim višim muškim glasovima. Naša dva pokusa prvi put upućuju na to da signali suprotnog spola koji su važni za odabir partnera također utječu na točnost ženskog pamćenja”, objasnio je David Smith sa Sveučilišta u Aberdeenu, voditelj studije.

U pozadini boljeg ženskog pamćenja u blizini muškarca s basom može biti evolucija, smatra dr. Kevin Allan. “Dobro pamćenje za specifične sastanke s poželjnim muškarcima omogućuje ženama da usporede i ocijene muškarce prema tome kako bi se mogli ponašati u kontekstu veze. Ako žena odabere krivog partnera, posljedice mogu biti ozbiljne. Istraživanje je pokazalo da žene pamte što muškarac kaže ako on ima dublji glas”.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo