Zdravlje

Zdravlje

Zna li se koliko je mladih u Hrvatskoj zaraženo HPV-om?

Kako bi aktualizirali problematiku odgovornog spolnog ponašanja i educirali mlade o HPV-u, zdravstveni portal Ordinacija.hr, Večernji list i Mega produkcija pokreću seriju četiri debatnih “spikaonica” u zagrebačkim gimnazijama, naziva “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu”.

Trideset žena u Zagrebu ove će godine umrijeti od raka grlića maternice – maligne bolesti koju uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Procijenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa, od čega 30 posto otpada na mlade.

Kako bi aktualizirali problematiku odgovornog spolnog ponašanja i educirali mlade o HPV-u, zdravstveni portal Ordinacija.hr, Večernji list i Mega produkcija pokreću seriju četiri debatnih “spikaonica” u zagrebačkim gimnazijama, naziva “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu“. Tako će srednjoškolci, uz pomoć ambasadora Hrvoja Šalkovića i Ive Šulentić te tima stručnjaka razgovarati o temama koje se tiču spolne apstinencije, pitanja trebaju li se mladi cijepiti protiv HPV-a ili ne, trebaju li se redovito podvrgavati pretragama na spolno prenosive bolesti i sl. Svaka je spikaonica pod licenciranim vodstvom stručnjaka Hrvatskog debatnog društva, a na svakoj će sudjelovati stručnjaci kao što su doc. Dubravko Lepušić, prof. dr. sc. Marina Kuzman, prof. dr. sc. Damir Eljuga, prof. dr. Mirna Šitum, prim. mr. sc. Nives Šikanić Dugić i drugi.

Prvu priliku za debatom imat će učenici I. gimnazije, čija će se spikaonica održati 11. veljače s početkom u 17 sati.

Projekt “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu” podržavaju Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Gradski ured za zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Tosama, Sandoz i Hrvatska liga za borbu protiv raka.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo