Zdravlje

Zdravlje

Znanstvenici korak bliže lijeku za rak gušterače

Gen koji sprječava prekomjernu diobu stanica može se isključiti kod agresivnih oblika raka gušterače, tvrde britanski znanstvenici.

Smatraju kako bi agresivni tumori gušterače mogli biti uskoro izlječivi zahvaljujući novoj klasi lijekova koji djeluju na kemijske oznake na površini DNK, koje su pak odgovorne za “uključivanje i isključivanje” gena.

Stručnjaci Istraživačkog instituta za rak u Cambridgeu su ustanovili kako je gen USP9X isključen u 50 posto stanica raka gušterače kod laboratorijskih miševa, a također su ustanovili smanjenje razine ovog gena i njegovog proteina u preko 400 slučajeva ove maligne bolesti. Samim time, ovu lijekovi koji djeluju na navedene kemijske oznake na površini DN i mogu ih ukloniti, uključili bi sporni gen i na taj način zaustaviti širenje raka gušterače.

Inače lijekovi koji djeluju na navedeni način već su dali obećavajuće rezultate u liječenju raka pluća, a stručnjaci se nadaju kako bi se moglo izliječiti 15 posto više slučajeva raka gušterače pomoću nove klase lijekova.

Iako nije česti oblik malignih bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze. Najčešći faktori rizika raka gušterače su starija životna dob, pušenje, prehrana bez dovoljno voća i povrća, a s druge strane bogata mastima, prekomjerna debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti kao dijabetes, pankreatitis i ciroza jetre. Kemoterapeutici koji su trenutno dostupni za liječenje raka gušterače se nisu pokazali pretjerano učinkovitima.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo